Özgüven

Bir okurumuz özgüven ile ilgili yazı(lar) okumak istemiş. Okurumuza bize verdiği geribildirim için teşekkür ederken, sizlerle özgüven içerikli bir yazı paylaşıyoruz.

Özgüven nedir?
‘Durdurulamaz’ hissi ile ‘korkudan büzüşmüşlük’ hissi arasındaki farka özgüven denir!

Kendimizi görüşümüz ve hayata karşı duruşumuz, başkalarının bizi nasıl gördüğüyle doğrudan ilintilidir. Kendimize bir bakış açımız vardır, değil mi? Bu bakış açısı gerçektir. Biz kendimizi nasıl görüyorsak, çevreye de onu yansıtırız. Daha çok kendine güven, daha çok başarı olarak geri döner. Özgüveni arttırmak için yapılacak birkaç şey olabilir.. Örneğin:

kendine güven, özgüven

İşe, göreve, ortama göre giyinmek

Kıyafet, insanı insan yapmaz! Ama girdiğimiz ortama göre giyinmek önemlidir. Örneğin masa başı işi için mülakata giderken bir ofis elemanı ortama yakışacak şekilde giyinmelidir. Erkekler takım elbise, bayanlar fazla takıp takıştırmadan, sade ama işyeri için uygun giyinmelidir. Araba tamircisinin yanında çalışmak için görüşmeye giden bir kişi, takım elbiseyle gitmemelidir! Onun giyinmesi gereken; işi rahatlıkla yapabileceğini gösteren, içinde rahat olacağı bir kıyafettir (rahat pantolon, eşofman, kapris vs. gibi). Ortama uygun görünmek, özgüven için çok önemlidir. Bu yüzdendir ki bir partiye, yemeğe, özel eğlenceye veya toplantıya çağrıldığımızda kıyafet kodunu sorarız. Ne çok fazla abartmak isteriz, ne de sönük kalmak isteriz. Giyim, kuşam ve kıyafetimiz mekana ve ortama tam uygun olsun isteriz. O nedenle kıyafet önemlidir.

Temizlik

Kıyafetten daha önemli olan şey temizliktir. Sıkça yıkanmak, traş olmak, saçları ve cildi temiz tutmak, dişleri fırçalamak, temiz giyinmek, gereksiz ve fazla parfüm kullanmamak özgüveni pompalayıcı dış görünüm elementleridir.

Enerjik olmak

Neden enerjik olmalıyız? Çünkü enerjik insanlar hızlıdır. Hız dünyasında yaşıyoruz. Herşey süratli. Dijital olan herşeyden sürat bekliyoruz. Biz insanlar bu hızın dışında kalamayız! İşleri hangi süratle yapıyorsanız ve hatta hangi hızda yürüyorsanız, dışarıya ona göre mesaj veriyorsunuz! Yavaş, yorgun, acılı, ağrılı yürüyorsanız bu demektir ki sizi dışardan öyle görüyorlar. Enerjik insan yürürken ve iş yaparken hızlıdır bu da ‘amaçlı insan’ olarak görünmesine neden olur. Özgüvenli insan hızlı yürür. Özgüvenli insan işleri hızla bitirir. Çünkü gidecek yerler, katılacak toplantılar, konuşacak ortamlar vardır. Gecikmemelidir! Yalnız; süratli olmak, işi aceleyle yalan yanlış bitirmek değildir. Bazılarına göre hızlı yemek de enerji göstergesidir. Eskilerin bir sözü vardır: ‘Nasıl yerse yemeği, öyle bitirir işi’.. Enerji ve hız, özgüven için gereklidir. Enerjik olmak için enerji içecekleri tüketmeye başlamayın! Enerji içeceklerini dost sanmayın! Enerji üreten yiyecekleri dost edinin!

Duruş

Kendimizi nasıl taşıyorsak, nasıl duruyorsak herkes bizi öyle görüyor. Kambur duruyorsak bu demektir ki bir ağırlık taşıyoruz hatta belki de tembel görünüyoruz! Genç olduğu halde kambur duran, kambur yürüyen insanda (sağlık sorunları olanlar dışında) kesinlikle özgüven eksikliği vardır. Kendilerini önemsiz görürler. Yaptıkları iş de onlara heyecan vermez. Duruşu ve başı dik insan karşıdakilerle göz göze konuşabilir. Ve bu da anında özgüven artmasına neden olur. Duruşumuza dikkat edelim!

 

Şükretmek

Biz insanlar sürekli istiyoruz. Daha çok, daha iyi, daha güzel, daha yeni, daha, daha.. Ama aslında zaten sahip olduğumuz şeyler var. Bunlara şükretmek de çok önemlidir. Geçmiş başarılar, sahip olduğumuz beceriler, iyi ilişkiler, güzel anlar, iyi niyet.. Tüm bunlar hem şükretmek için hem de mutlanmak için ve tabi ki geleceğe yönelik enerjik hedefler belirlemek için gaz veren düşüncelerdir. Motivasyon için şükür gerekir! Sürekli isteyemeyiz, biraz durup geriye bakarak teşekkür de etmeliyiz!

Gülümsemek

Gülümsemek çok önemlidir. Asansörde, çarşıda, dükkanda, okulda, ofiste.. Aklımıza gelebilecek her yerde önce gülümsemek, etrafa iyi enerji yayar. Ve tebessüm bulaşıcıdır. Etrafa bulaştırmakta zarar görülmeyen tek şey belki de tebessümdür. Gülümseyen insan özgüvenlidir.

Geribildirimde bulunmak

Ortamda iyi iş yapan birisine, iyi giyinmiş bir arkadaşa, manalı fikirlerle gelen bir kimseye olumlu geribildirimde bulunmak da özgüvenli olduğumuzun bir delilidir. Birilerinin arkasından dedikodu yapmak, olumsuz birşeyler söylemek kişinin kendisinden emin olmadığını gösterir. Birileri dedikodu yapıyorsa, sessiz kalmak bile o olumsuzluğa dahil olmaktır. Unutmayalım! Kişi kendinden bilir işi.. Birisi hakkında kötü düşünüyorsak, o kötülük kendi içimizde vardır. İyi düşünüyorsak.. Hmmm.. Özgüvenimiz yükseklerde seyrediyordur!

Konuşmak

Bir ortamda, toplantıda, derste, piknikte hep dinlemek olmaz. Konuşmalara da katılmak gerekir. Sesini yükseltemeyen, konuşamayan insan ‘korkak gibi‘ görünür. Ve birçok insan böyle ortamlarda “aptal, kafasız” gibi görünmemek için soru sormaz, konuşmaz! Oysa ‘aptal soru’ yoktur! ‘Aptal konuşmak’ da yoktur. İnsanın kendisini ifade etmesi vardır! Unutmayın! Sizin dışınızda herkes [göstermese de] sizin gibi korkmakta.. Buna rağmen korkularının üzerine giderek konuşmaktalar! Bir kez deneyin! Göreceksiniz ki toplum önünde konuşmak çok hoş birşey! Kendinizi lider gibi hissedeceksiniz!

Kişisel gelişim yazıları ve videoları

Piyasada kişisel gelişim ile alakalı birçok yazı ve video var. Bu tür dokümanlar ve görseller özgüveni pompalamak için çok gerekli ve önemlidir. Örneğin bu yazı bir anlamda kişisel gelişim yazısıdır. Burada yazılanları okuduktan sonra, yazılanlar ışığında aynanın önüne geçip kendinizi bir gözden geçirin. Duruşunuza, görünüşünüze, hareketlerinize daha yakından dikkat edin. Ve kendinizi, özelliklerinizi ve hedeflerinizi anlatan kısa bir konuşma yapın. Evet yüksek sesle. Zamanla bu konuşmayı ayndada prova yaparak mükemmelleştirin. Günün birinde lazım olabilir!

Verici olmak, katkıda bulunmak

Topluma katkıda bulunmak bir liderlik vasfıdır. Sürekli kendimiz için istediğimizden, etraftaki ihtiyaçları göremez oluyoruz. Özgüven arttıran önemli davranışlardan biri de verici olmaktır. Yalnızlara, yaşlılara, yetim ve öksüzlere, çaresizlere, zorda kalmışlara, aileye, akrabalara, apartman sakinlerine, mahalleye, topluma, dünyaya olumlu katkı özgüvene da katkıdır. Çünkü kişisel olarak başardığımızı düşünürüz. Becermiş hissederiz! Biz kendinizi başarılı ve verici kabul ettiğimizde, çevredekiler de bizi öyle görür.

Unutmayalım! Özgüven; durdurulamazlık hissi ile korkaklık arasındaki farktır. Bu farkı önce biz hissetmeliyiz ki duruşumuzu ona göre ayarlayalım ve dünyaya kendimizi ona göre gösterelim. Sizi hiç korkak görmedik biz! Siz durdurulamazsınız! Devam!

kendine güven, özgüven