Zevkine Kitap Okumak

Haftada en az 30 dakika kitap okuyan kişilerin, okumayanlara oranla yüzde 20 daha fazla hayattan tatmin olduklarını biliyor muydunuz? Kitap okuyanların yüzde 11 daha fazla yaratıcı olduklarını.. Depresyona girme olasılıklarının düzde 28 daha az olduğunu.. Yüzde 18inin yüksek özgüven sergilediğini.. Kitap okuyanların empati duyma özelliğinin geliştiğini.. Biliyor muydunuz tüm bunları?

Zevk için kitap okumak empatiyi arttırıyor. Etraftakilere karşı artan empati ilişkilerin düzelmesine fırsat tanıyor ve dolayısıyla depresyon semptomlarında azalma görülüyor. Aynı zamanda kitap okumak, bunaklık gibi zihinsel sorunların da önüne geçiyor.

Zevk için okumak, yani kişinin kendi isteğiyle, keyiflenerek ve eğlenerek okuduğu herşey, hem birey hem de toplum için büyük faydalar içeriyor. Doğal olarak, zevkle okumak, eğitim açısından çok önemli bir unsur.

Çocuklar, gençler ve yetişkinler için okumak büyük faydalar sağlıyor. Bireyler için hayatın her döneminde geçerli donanıma fırsat veriyor. Okulda başarı, gönül ilişkilerinde, aile ilişkilerinde, çocuk-ebeveyn ilişkilerinde, iş ortamında ve genelde birçok konuda kişilerin kendisine güvenmesini sağlıyor. Bunların ötesinde zevk için kitap okumak depresyon belirtilerini ortadan kaldırıyor; yani antidepresan gibi işliyor.

 

Kitap okumayı isteyen kişi, içinden geldiği için okuyor. Böyle kişiler için boş vakit değerlendirmek çoğu kez kitap okumak anlamına geliyor ve okumak genellikle ilk seçenek olarak belirleniyor. Tüm bu faydaların yanında kitap okumak, başarılı yazılar çıkarmak ve iyi yazı yazmak için de bir basamak taşı oluşturuyor.

Zevk için okumak sosyal değişimin en önemli başlangıç unsurlarından biri olarak görülüyor. Kitap okuyan kişi sanat ve edebiyata yaklaşmak, kültürlü olmak, yeni şeyler öğrenmek ve daha başarılı ilişkiler kurmakla kalmıyor etrafta olan biteni daha iyi kavrıyor. Dolayısıyla empati duymayı da öğreniyor. Eşitlik ve adalet düşünceleri bileyleniyor. Özgüveni artan bireyler sayesinde toplum da doku değiştiriyor. Çok okuyan çocuklar mutlu, daha sağlıklı ve etrafını düşünen gençlere dönüşüyor. Çok okuyan politikacılar, eğitimciler, profesyoneller ve ebeveynler de toplum şampiyonlarına dönüşüyorlar.

Not: Zevkine kitap okumak ve empati başlıklı bu yazı, the Reading Agency tarafından yapılan bir araştırmanın sonuçlarını özetlemektedir.

One thought on “Zevkine Kitap Okumak”

Comments are closed.