Yaşlanmayı Durdurmak

Yaşlanmayı durdurmak‘ dedikten sonra, omics de demek gerek! Sizce yaşlanmayı durduran yeni bir kozmetik prosedürden mi bahsediyorum? Yoksa büyük vaatlerle gelen en yeni kozmetik cilt kreminden mi?

Omics biyoloji bilim dalından türemiş yeni bir çalışma alanıdır. Genomics (genom/gen bilimi),  proteomics  (protein bilimi) ve metabolomics (metabolizma bilimi) kullanılarak ileri düzey teknolojiyle yapılan doku biyolojisi mühendisliğine omics denebilir. Omics sayesinde genom haritası bulundu ve büyük bir hızla geliştirilmekte. 

Omics ile yaşlanma arasında anlamlı bir ilişki bulunuyor.  Omics uygulamaları üzerine milyarlar oynandı ve beklenti çok büyük!

Bu yeni bilim; genom, protein ve metabolizma bilimlernin yüksek teknoloji ile birlikte kullanılmasıdır. İnsan vücudunda, yüzde, saçta ve saç derisinde omics aracılığıyla derinlemesine testler yapıldı, sonuçlar tam olarak açıklanmasa da beklentilerin çok yüksek olduğu belirtildi.

Son zamanlarda insan vücudu, güzellik ve gençlik uğruna, omics denen yöntemin yardımıyla tepeden tırnağa elden geçirilmekte! 

Omics ile yapılan en son çalışmalardan birinde, 9.4 milyon genom ve  genom proteini üzerinde değişmelerin okunduğu ve her bir gendeki metabolic değişimin ölçüldüğü açıklandı.

Çalışmalardan biri global boyutta cilt molekül modellerindeki farklılıkları değerlendirip gereksinime göre kozmetik ürün üretmeyi amaçlıyor. Daha önce yapılan deneyler belirli bir, iki ırk üzerinde yapılmış. Omics sayesinde ırklar arası farklılıklar daha kolay gözlenerek ihtiyaca cevap verecek ürünler üretilmesi mümkün olacak.

Göz etrafında oluşan kazayağı ya da ağız etrafındaki parantez, kadınların yaşlanmaya başladığını gösteren en belirgin göstergelerdendir. İleri yaşla gelen cilt deformasyonlarını geciktiren, hatta belki silebilen bir teknolojinin peşinde olduğunu söyleyen bir başka çalışma grubu,  yaşlanmaya karşı bileşim hazırlamakta olduklarını bildirdi. Bu demektir ki; gençlik iksiri geldi gelecek! Sabredelim!

Gençlik iksiri için global anlamda araştırmanın sürdürüldüğünü anlatan bilimciler, farklı ırkların farklı şekillerde yaşlandığına dikkat çekiyorlar. Değişik ırklara değişik formüller üretmenin yeni trend olduğunu açıklayan araştırmacılar, örneğin uzak doğulu kadının beyaz kadından farklı yaşlandığını vurguluyorlar.

Kırışıklıklar ve yaşla gelen lekeler kimi ırklarda daha ileri yaşlarda oluşurken Asyalı kadın kırklı yaşlarda cilt lekelerine maruz kalıyor. Beyaz kadın kuru cilt problemi nedeniyle daha erken kırışıyor. Buna karşılık siyah ırktan olanlar uzun yıllar gergin ciltleriyle yaşlarını rahatlıkla gizleyebiliyorlar. Ayrıca omics yöntemiyle prematüre saç beyazlanmasının peşine düşüldüğüne de dikkat çeken bilimciler, bu kongrede saç beyazlamasının genomla; dolayısıyla omics yöntemleriyle doğrudan ilintili olduğunu vurguluyorlar.

Omics sayesinde değişik insan gruplarında cilt ve saç testi yapmanın çok kolaylaştığı bildirilirken farklı ırklara yönelik testlerin bu araç şayesine kolay ve çabuk olduğu vurgu yapılarak açıklandı.

genclik guzellik iksir abi hayat

Bir başka çalışma grubu, omics yöntemleriyle  5 yılda 340 değişik klinik deney yaptığını açıkladı.  Değişik yaş, ırk ve ten renginden 28.000 kişinin katıldığı bu deneylerde verilen testler yılın değişik zamanlarında uygulanmak suretiyle hem ırklara hem de çevre ortamına uygun testler geliştirildiği bildirildi.

Bütün bunların ardındakı amaç omics kullanarak değişik insanlar için değişik kozmetik bileşikler hazırlayabilmek. Sonuç olarak da cilt ve saçta görülebilecek değişiklikleri ölçebilmek.Omics yaşlanmaya karşı bir iksir değil henüz ama, kim bilir, belki de iksire ulaşmak için şimdilik en güçlü başlangıç. 

Anlayacağınız sevgili okurlar, gençlik ve güzellik her dem baş tacı olsa bile şimdiye kadar kozmetiğe bu boyutta para ayrılmamıştı.

Yüzyıllardır ab-ı hayat peşinde koşan insanoğlu şimdi omics sayesinde bengisuyu yakalayabileceğinin hayallerini kurmaktadır! Yaşlanmayı durdurmak için Google da omics odaklı araştırmalarını sürdürmektedir. Sabredelim!

kozmetik genclik guzellik kadin