İran Usulü Erişteli Aş

Dün akşam İran usulü erişteli aş (çorba) yaptım. Sonuç lezzet ve mükemmellikti!

Ben aş kültürünün olduğu bir evde büyüdüm. Annemin rahatlatan, mutlandıran, konfor veren yemeklerinden biri hep aş olmuştur. Uzun bir yolculuktan mı geldik? Tüm gün süren bir hamam sefasının ardından yorgunluk ve açlık giderici bir yemek mi istiyoruz? Oruç mu açıyoruz? İşte böyle zamanlara ve aslında her fırsatta aş yapılır bizim evde.. Daha bu yaz, Akdeniz sıcağında uzun ve yorgun bir Toros Safarisi bitiminde eve gelir gelmez şehriyeli hamur aşı (erişteli mercimekli aş) pişirdi bize.. Tam bir konfor yiyeceği! Bütünsel bir lezzet!

Aş kültürünü bilen bir evde büyüdüğüm için, İran’da aşlardan bahsedildiğinde hiç yabancılık hissetmedim. Yiyerek büyüdüğüm aşlar çok lezzetliydi. İran’da tadımladığım aşlar da pür lezzetti. Ancak annemin aşları tüm lezzetine rağmen daha kolay ve çabuk yapılabiliyor. Oysa İran mutfağında aş daha zahmetli ve uzun sürede pişiriliyor.

Dün aşkam yaptığım aş, Fars ve Türk kültürlerinin çaprazlandığı bir tarif oldu. Bir anlamda fusion aş yani!

Malzemeler
1 çorba kaşığı sıvı yağ
1 çay bardağı akşamdan ıslanmış, düdüklüde pişirilmiş barbunya (fasulye ve/veya nohut da olur)
1 orta boy ince kıyılmış kuru soğan
1 çay bardağı erişte (kırılmış spaghetti de olur)
1 su bardağı yıkanmış, ayıklanmış, ince kıyılmış ıspanak
1 fiske safran (sıcak suda demlenmiş)
1 kibrit kutusu büyüklüğünde keş (Keş kurutulmuş yoğurttur. Suda ıslatılır ve eritilir. Havanda ezmek de mümkündür)
1 kuru limon (Not: İran’da bildiğimiz limon şeklinde limon görmedim! Orada limonlar iri birer misket büyülüğünde. Görünümleri oval değil yuvarlak. Tat ve aromaları ise enfes!)
1 çorba kaşığı nane ve biraz zerdeçal
3 su bardağı sıcak su ve biraz tuz

Yapılışı
Soğanlar yağda kavrulur. Bir tencere sıcak suya barbunya (nohut ve fasulye de ekleyebilirsiniz), kavrulmuş soğan, ezilmiş kuru limon (ufalanmış ve çekirdekleri çıkarılarak ayrılmış), demlenmiş safran ve erişteler konur 20 dakika kaynatılır. Daha sonra kıyılmış ıspanak , keş (ezilmiş kuru yoğurt) ve nane eklenir. Tuzu ayarlanarak 15-20 dakika daha pişirilir (Hatırlatma: Herkes tuzu kendisi de ayarlayabilir çünkü keş oldukça tuzlu bir yiyecektir). Taze pişmiş aş (çorba) ocaktan indirilir, dumanı üstünde sıcak servis yapılır.

Eğer siz de İran usulü erişteli aş yapmak isterseniz biliniz ki bu tarif aslında fusion stil bir aş ! Yani tam olarak İran mutfağının aş tarifine uymadım; evde olmadığı için en azından bir malzemeyi atladım (zerdeçal).. Fakat yine de keş, kuru limon ve safran gibi enfes tatların katılımıyla son ürün mükemmel oldu. Hem rahatlatıcı. Hem lezzetli. Hem de sağlıklı. Denemeniz ve afiyetle yemeniz dileğiyle.iran usulü erişteli aş