Sütlü Aşure

Bu yaşıma kadar hiç aşure yapmadım fakat marifetli ustaların, annemin, arkadaşlarımın yaptığı aşureleri afiyetle götürdüm. Üstelik aşurenin sütlü yapılabileceğini de bilmiyordum.

Birkaç hafta önce İran’da Muharrem ayı ve Aşure hakkında etraftakilerle konuşurken kafama koymuştum: Bu yıl ben de aşure yapacağım!! Kendime verdiğim sözü tuttum. Ve aşure yaptım. İyi de oldu. Bakın benim tarifimde neler var..

Malzemeler:
2 su bardağı buğday
Yarım su bardağı pirinç
1 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 su bardağı kuru kayısı
Yarım su bardağı kuru üzüm
Yarım su bardağı kuru incir
2 litre su
2 su bardağı süt
3 su bardağı toz şeker
Biraz tuz
Biraz karanfil

Soğuduktan sonra süslemek için:
Nar taneleri, dövülmüş ceviz, tarçın, kıyılmış kuru şekerpare kayısı

Yapılışı:
Buğday yıkanır. Bol su ile kaynamaya bırakılır. 10 dakika kadar kaynattıktan sonra süzülür, yeniden bol suda kaynatılır. Tekrar süzdükten sonra bir saat kaynamaya bırakılır. Bu süreçte, yani üçüncü kez kaynatılmakta olan buğday iyice pişmiş olur. Buğdayın kaynatıldığı tencreye pişirilmiş nohut, fasulye, pirinç, doğranmış kuru kayısı, kuru incir ve kuru üzüm eklenerek 20 dakika daha kaynatılır. Sıcak süt, şeker, tuz, karanfiller konur, 20 dakika daha pişirilir. Altı kapatıldıktan sonra karanfiller bir kaşıkla toplanarak çıkarılır (karanfiller tencerenin yüzünde olacağı için görmesi ve toplaması kolay olur).

Daha sonra arzu edilen boyda kaplara bölüştürülerek üzeri süslenir. Belki de aşure yaparken en zevkli şey üzerini süslemektir. İsterseniz benim listedeki garnitürlere sadık kalın, isterseniz daha bol malzemeyle süsleyin. Sütlü aşure  afiyet olsun.

aşure

2 thoughts on “Sütlü Aşure”

  1. Epey kaynatılıyor, yani çok ısı tüketimi.

    Esas tenkit şimdi geliyor ; 3 su bardağı şeker bir facia. Şekerin ne denli zararlı olduğu yazılıp duruyor. Zaten orijinalinde “rafine” şeker olması mümkün değil. Şeker fabrikaları Türkiye de Cumhuriyet’ten sonra kuruldu. Batı dünyasında da belki 100 veya 200 yıllık mazisi var, ama aşure çok yüzyıllar öncesinin adeti. Sonuc ; Asureye şeker koymak sonradan icat (zararlı bir icad).

    1. Değerli okurlarıma ne kadar teşekkür etsem azdır. Okuyorlar, okumakla kalmayıp ciddi anlamda geribildirim veriyorlar..

      Efendim çok haklısınız biraz fazla pişiriliyor aşure, gereğinden fazla enerji harcanıyor. Şekeri de bol oluyor ki damak zevkimizi okşasın.. Fazla şeker kullanımı konusunda haklı olabilirsiniz. En başında belki şekersizdi aşure tarifi ama sonraları değişti, bu konuda da haklısınız belki.. Keşke şekersiz kalsaydı da üzerine pekmez veya bal dökerek yeseydik.. Çok daha sağlıklı olurdu..

      Ama ne olursa olsun, bol şekerli de olsa, bir küçük kase aşure yiyerek, birbirine karışmış o güzelim tatları hissetmek, bence zarardan ziyade fayda verir..

      Kararınca yenilen her yiyeceğin şifa olduğuna inanıyorum.

      Tekrar teşekkürler..

      Fatoş Şimşek

Comments are closed.