Ağlayan Bebeğe Şarkı Söyleyin

Anneler! Ağlayan bebekle konuşmaya mı başlıyorsunuz? Bu yöntemi bir kenara bırakın! Bebeğinize şarkı söyleyin!

En yeni çalışmalardan biri gösteriyor ki ağlayan bebekler şarkı duyunca daha kolay susuyor.

Şimdi düşünelim.. Biz büyükler şarkı ya da melodi duyduğumuzda daha kolay sakinleşmiyor muyuz? Aynı şey bebekler için de geçerli.

Bebekler de melodilerle mutlanıyorlar, eğleniyorlar ve sakinleşiyorlar.

Şarkı bebeğin ilgisini daha kolay ve çabuk çekiyor. Araştırmacılar yaşları 6 ay ile 9 ay arasında değişen 30 sağlıklı bebeği iki gruba ayırdılar. Birinci gruptaki bebekler ağladığında Türkçe konuşuldu ve susmaları için uğraşıldı. Türkçe grubundaki bebeklere Türkçe şarkılar da dinletildi. Ve bebeklerin ilgisi dağılıp aylama belirtisi gösterinceye kadar hem anne tarafından konuşma hem de müzik süresi kaydedildi.

İkinci gruptaki bebeklere anneleri Fransızca şarkı söylediler. Birinci grupta Türkçe konuşma dinleyen bebekler sustu ama bu sadece 4 dakika sürdü. Aynı grupta Türkçe müzik dinleyen bebekler 9 dakika kadar susarak müzik dinlediler.

Fransızca şarkı dinleyen bebekler de uzun süre susarak ilgilerini müziğe verdiler. Araştırmacılar insanların içgüdüsel olarak melodileri konuşmaya tercih ettiklerinden ve şarkılardaki tekrarlardan hoşlandıklarından bebeklerin de aynı şeyi tercih ettiği sonucunu çıkardılar.

Bu araştırmanın sonuçları İnfancy dergisinde yayınlandı. Araştırmacılar annelere “Bebeğiniz ağladığında konuşmak yerine şarkı söyleyin..” diyerek tavsiyede bulundular.anne ve bebek