Aynam Olur musun?

aynaAynam Olur musun?
El elin aynasıdır derler.. Sen de bana ayna olur musun?

Birbirimize ayna tutarız. Birbirimizi yansıtırız. Söz gelimi birine doğru çekiliyoruzdur, işte o kişi aslında bizim içimizi bize yansıtmaktadır. Yansıtma karşılıklıdır.

Birbirimize baktığımızda birçok şey görürüz. Kalite, kalitesizlik, iyi niyet, kötü niyet, arkadaş canlı olmak, hasetlik, yardımseverlik, tembellik, hassasiyeti, ilgi gibi milyonlarca davranıştan birçoğu o kişide değişik kombinasyonlar halinde birikmiştir.

Kaliteli biri olduğumuz halde kalitesizlerle aynı ortamda olma şanssızlığına sahip olabiliriz. Oradan hemen uzaklaşırız! Ve kaliteli insanlar, ille de kalitelilerle arkadaşlık yapar. Böyle olunca karşıdakinin kalitesi kişiye yansır. Kişinin kalitesi de karşıya..

Benzer şeyler birbirini çeker. Yaşantımıza davet ettiğimiz insanlar aslında bizde olan özelliklere sahip insanlardır. Öyle olunca birbirimize ayna tutarız.

Birisini yakından tanıdığımızda, onun sahip olduğu özellikleri anladığımızda aslında kendimizde ne olduğunun da ayırdına varırız. Bir bakıma olgunlaşırız. Bir insanda iyi yüreklilik, güzellik, anlayış, hakkaniyet, efendilik, empati ve ışık görüyorsak; aslında kendimizde de olanları görüyoruzdur. Hani bazen bir kompliman alırız da karşılık olarak “O senin iç güzelliğin..” deriz ya.. Kendimizdeki güzelliğin, karşıda olduğunu düşünmekteyizdir aslında!

Karşıda öfke, rahatsızlık, bunalım, nefret görüyorsak aslında içimde de aynı duygular gezinmektedir!

El elin aynasıdır. Ve bizler birbirimizin aynasıyız. Birbirimizin iç dünyasına ayna tutuyoruz. Yaşantılarımızda birileri ille de bize yakından bakıyor.. Ve onlar bizim nemene insan olduğumuzu iyi biliyor. Başkasında gördüğümüz ve beğenmediğimiz davranışlardan kaçmamızın nedeni kendimizi iyi tanımamızdır. Doğal olarak o kişi de bize bizi yansıtmıştır. Neyi istemediğimizi ayna tutmak suretiyle bildirmiştir! Çünkü alışkanlıklar, davranışlar, hareketler şuuraltında sürekli tartılır, ölçülür, biçilir.

Birisinde iyilik ve iyiliğe ait davranışlar gördüğümüzde hayran kalırız. Ve o tür davranışlarımızı su yüzüne çıkarmaya çalışırız. Çünkü doğru yapmaya çalışırız. Doğru, dürüst olmak iyi birşeydir.. İyilik hala prim yapıyor, değil mi? Aynam olur musun? İyilikler yansıtayım. İyiliklerimi yansıtır mısın?

ayna