Her Yerde Drone Var

Günümüzde her yerde drone (dron diye okunur) görmek mümkün.. İnsansız hava aracı diye de bildiğimiz drone’lar mahremiyetimizi engellerken can güvenliğimize de zarar verebiliyorlar. Çünkü bazıları uçakların uçtuğu rotalarda uçuruluyorlar.

Kimi drone’lar manalı ve gerekli uçuşlar için üretilmiş.. Örneğin Google, ücra köşelerdeki insanlara yardım amacıyla drone kullanıyor. Ya da Amazon gibi dev satış siteleri alışveriş yapanların ısmarladıkları ürünleri drone’lar vasıtasıyla taşıyorlar.

Buna rağmen, tüm drone’lar anlamlı ve gerekli uçuş yapmıyor. Kimilerinin derdi mahrem bilgi toplamak! Ve gitgide popüler hale geliyorlar çünkü nispeten ucuz fiyatla her yerde satılıyorlar!

Sorular.. Beyaz Saray’ın bahçesine bile inen drone’lar durdurulmalı mı? Yakınımda uçan bir drone görmek istemiyorsam ne yapmalıyım?

Virginia’da bulunan DroneShield isminde bir şirket drone kalkanları üretmeye başladı. Kalkan dediğimiz şey, drone’lardan uzak kalmayı sağlayacak teknoloji elbet!

Drone’lar ilk çıktığı zamanlarda insanlar evlerini, ofislerini ya da mağazalarını yüksek çitlerle, barikatlarla ya da buna benzer şeylerle koruyabiliyor ve drone’ları uzak tutabiliyorlardı. Oysa günümüzde her yerde drone bitiyor! Ve kişilerin ve firmaların şahsi bilgilerini koruması gitgide zorlaşıyor.

NOT: Bu yazı, Amerika’da drone denen uçan aletleri daha yeni yeni görmeye başladığımız vakitlerde yazılmıştır.. Şimdi her yerde drone var.. Hatta Şubat 2018’de Milano Moda Haftasında Dolce& Gabbana yeni sezon çantalarını tanırken modeller yerine drone’ları kullandı..

drone yani insansız hava aracı

DroneShield şirketi sensor üreterek drone’ların istenmeyen yerden uzaklaşmasını sağlayacağa benziyor. Şirket yetkilileri olayın kabaca akustik bir çalışma olduğunu bildiriyor. Bir mikrofon düşünün.. Bu mikrofon çevredeki sesi ve gürültüyü topluyor. Bu süreçte bir çeşit algoritma kullanarak drone sesini diğer seslerden ayırarak kalkan sahibini uyarıyor. Uyarı mesaj ile ya da elektronik posta ile ulaştırılabiliyor.

Drone’lar ve kişilerin mahremiyetine ilişkin yasalar henüz Amerika’da bile yok. Halka açık yerlerde drone uçurmak yasal. Duruma göre olaya polis ve güvenlik karışabiliyor ve kanuni yaptırımlar uygulayabiliyor. Fakat vatandaşın kendi başına yapabileceği pek birşey yok. Yani şahsi bilgisi toplanmakta olan kişi bu duruma kızarak silahını alıp insansız hava aracını vuramıyor! Durum böyle olunca her yerde uçan drone’lar ile baş etmek rahatsızlık verici hale geliyor. Zengin şirketlerden bilgi kaçırmaya çalışan drone’lar, şirketin camına penceresine çimlerine konduğunda şirketin yapabileceği pek birşey yok..

Şimdilik DroneShield şirketi vatandaşın mahremiyetini korumak için orada burada uçan drone’ları durdurmaya çalışsa da yapabileceği şey sadece uyarıda bulunmak. Belki ileride askeri ve güvenlik amaçlar için de kullanılabilir, eğer kanunlar ivedilikle değiştirilirse tabi.. Kim ister zırt pırt her yerde uçan drone’ları..

Bunları demişken, geçen gün bisikletle dolaşırken drone uçurmaya çalışan birisinin fotoğraflarını ve videosunu çektim.. Sizinle her derde biten drone’lara bir örnek olsun diye paylaşıyorum..