Öğlen Yemeği mi? Egzersiz mi?

Beni tanıyanlar “Öğlen yemeği mi? Egzersiz mi?” şeklinde bir soru sormazlar. Bilirler ki öğlen olduğunda doğruca spor merkezine giderim.

Ben bunu yıllardır yapıyorum. Bazen gidemediğim de oluyor.. Yolculuklar felan engelliyor ama.. Her fırsatta gitmeye özen gösteriyorum.

Öğlen yemeklerim, ofis masamda kraker, yoğurt, meyve şeklindedir. Egzersiz dönüşü minik öğlen yemeğimi yer, çayımı içer işe devam ederim. Öğlen yemeğinde yapılan egzersiz iyi bir moladır. İnsanı canlandırır ve günün geri kalan kısmının verimli, hızlı ve zevkli geçmesini sağlar.

Öğlen Egzersizi Neye Yarar?

Enerjiyi arttırır.. Özellikle büyük öğlen yemeği yiyenler, öğleden sonra uyku moduna girebilir. Bu nedenle kısa bir egzersiz uyandırır, canlandırır, enerji yükler. Üstelik fazla yemek yemeyi de engeller.

Yap kurtul.. Öğlen yap egzersizi, kurtul! Sabah erken kalkmaya, akşam eve geç gitmeye gerek yok. Üstelik günün geri kalan kısmında başka aktivitelere de yer ve zaman ayrılmış olur.

İşten uzaklaş.. İşimiz ne olursa olsun, biraz mola almak şart! Kompüterin başında oturanların, özellikle öğlen molası alarak, egzersiz yapması önerilir. Böylece fiziksel aktivite ile zihin daha iyi çalışır ve günün geri kalan kısmı daha verimli olur.

Para harcama.. Küçük ve kısa öğlen yemeği demek, dışarıda yenecek öğlen yemeğine daha az para harcamak demektir. Onun yerine egzersiz yaparak sağlıklı kalmak anlamına gelir. Sonuç her bakımdan kazan-kazan olur!

Stresten kurtul.. Spor stresi yok eder.. Egzersiz ofis veya işyeri stresini tokatlar! Öğlen tatilinde yapılacak egzersiz, sigaradan kurtulmak isteyenlere de yardımcı olabilir..

Düşünmeye zaman ayır.. Öğlen tatilinde ister spor merkezinde egzersiz yapın, ister yürüyün, ister koşun veya yoga yapın.. Ne yaparsanız yapın bilin ki ayırdığınız vakit kendinizle başbaşa olma vaktidir. Düşünmeye vakit ayırma vaktidir. Bu sayede bazı problemler sakin kafayla çözülebilir, fifkir üretilebilir.

Öğlen Vakti Spor Yapmak İçin Fikirler
Ben yıllardır öğlenleri spor yaparım. Zaten bir alışkanlık edinmenin en iyi yolu üç hafta kesintisiz devam etmektir. Bendeki öğlen sporu bir alışkanlık yani.. Öğlenleri egzersiz yapmak isteyenlerin bir planı olması gerekir. Önceden hazırlanmış olmak lazımdır. Benim gibi spor çantasını arabada gezdirmesi gerekir.. Ama bir şartla: Akşamları evde kirlileri temizlerle değiştirmek şartıyla. Ertesi gün bir gün öncesinden kalmış kirli, terli, kokmuş kıyafetleri giymemek için!

Fikirlere gelelim..

Öğlen yemeğininizi evde hazırlayın.. Ben spordan sonra öğlen yemeği olarak yoğurt, meyve, sebze ve kraker yerim. Hem hafif, hem doyurucu, hem sağlıklı ve hem de lezzetli.. Size de tavsiye ederim..

Egzersiz planlaması yapın.. Ben 3 dakika uzaklıkta bulunan spor merkezine gidiyorum ve topluca yapılan sınıflarla 45 dakika ter atıyorum. Sonra 5 dakikalık kısa duş alarak işe geri dönüyorum. Yolculukta değilsem, öğlen tatilinde işyeri grubumla bir toplantı konulmamışsa, yani öğlen tatilim bana ait ise, öğlen vakti spor salonuna gidiyorum. Hangi gün ne tür bir ders var onu da önceden biliyorum. Bazen de koşu bandında kendi kendime egzersiz yapıyorum. Yani bir gün öncesinden saat kaçta hangi egzersiz odasında ne tür bir egzersiz yapacağımı biliyorum. Diyeceğim o ki, planlamak, takvime yazmak önemlidir!

Spor çantasını arabada taşıyın.. Benim spor çantam hep arabadadır. İçinde spor ayakkabılarım, çoraplar, spor tişörtü, yoga pantolonu, ve egzersiz iç çamaşırlarım olur. Kirlileri her akşam evde bırakır, temizleri yanıma alırım. Eğer benim gibi spordan sonra kısa duş alma imkanınız varsa, duş için gerekli malzemeyi de küçük bir çantayla taşıyın.. Eğer duş yapmazsanız yine de temizlenin ve kişisel hijyene dikkat edin.

Kutunun dışına çıkın.. Herkes spor merkezinde egzersiz yapmak zorunda değildir. Bazıları yakındaki AVM’ye giderek hızlı yürüyüşler yapar. Bazıları ofiste egzersiz yapar. Bazıları ofise bisikletle gider. Bazıları iş kıyafetinin altına spor kıyafeti giyer ki, öğlen değişmesi kolay olsun. Bazıları gün boyunca asansör kullanmaz, merdiven inip çıkarak egzersiz yapar. Bazıları ofiste toplantı salonunu öğlen saatlerinde topluca yoga yapmak için müdüründen izin alır. Bazıları kutunun dışına çıkar, öğlen tatilinde egzersiz yapabilimek için.. Siz de deneyin!

merdiven cikmak