Yürüyüşler Bunamayı Engelliyor

Yürüyüşlerin beyni geliştirmesi ve bunamayı engellemesi konusunda yapılan en yeni araştırmanın sonuçları oldukça umut verici. Bulgulardan bahsetmeden önce bir şeye açıklık getirelim: Bunaklık ve Alzheimer hastalığı aynı şeyler değildir.

Bunaklık: Bunaklık bir hastalık değildir. Birçok değişik semptomun bir araya gelerek zihinsel engel oluşturmasının sonucu bunamaktır. Zihinsel engele örnek olarak hafıza kaybı ve karar verme güçlüğü verilebilir. Bunaklık birçok sebeple oluşabilir ama en belirgin nedeni Alzheimer hastalığıdır.

Alzheimer: Alzheimer hastalığı hızla ilerleyen bir rahatsızlıktır. Beyni etkisiz hale getirerek; anlama, öğrenme, konuşma gibi fonksiyonları engeller. Alzheimer hastalığının nedenleri bilinmemektedir ve henüz bir çare bulunamamıştır.

Yürüyüşler bunamayı engelliyor! Araştırmacılar nasıl bu çıkarımda bulundu?

Araştırmacılar 10 yıl boyunca 324 sağlıklı kadın ikizi incelediler. İkizlerin yaşları 43 ile 73 arasında değişiyordu. İkizlerden güçlü kuvvetli olanının beyin gücü diğerine göre çok daha yüksek ölçülmüştü.

En başından beri bilinir ki; fit ve formda olmak genel sağlık yararları sağlar. Bu yeni çalışmayla araştırmacılar anladılar ki, fit ve formda olmak beyin sağlığını da olumlu yönde etkiliyor.

Araştırmacılara göre en kolay, ucuz ve zevkli egzersiz çeşitlerinden biri yürüyüştür.  Adeleleri güçlü, beyni zinde tutmak için yürüyüş öneriliyor ki bu fiziksel aktivite bunamayı da engelliyor.