Aspirin Alternatifi Olarak Bilinen Baharatlar

Başımız ağrıdığında, adelelerimiz tutulduğunda, kırgınlık hissettiğimizde ve daha birçok ağrılı ve acılı durumda Aspirin, ibuprofen, asetaminofen içerikli ilaçlara başvururuz. Oysa bu ilaçlara alternatif baharatlar vardır!

Neden Aspirin gibi ilaçlara alternatif baharat kullanmalıyız?
Çünkü yukarıda sayılan ilaçların uzun süreli kullanımlarının tehlikeli yan etkileri vardır. Örneğin bağırsaklara, karaciğere, mideye zarar verebilirler. Sentetik ilaçlar yerine, doğal yöntemler kullanılarak güvenli ve daha etkin sonuçlar elde edilebilir.

Aspirin kansere dahi çare olarak gösterilmektedir (Aspirin tedavisi ille de doktor kontrolünde yapılmalıdır). Buna karşın Aspirin kürü olası yan etkiler ihtiva etmektedir. Uzun süreli Aspirin kullanımı kanamalara, mide yanması, baş dönmesi, kusmalar, ishal, ülser, astım, hiperaktiflik, işitme kaybı, zihni karışıklığı, terlemeler ve susuzluk gibi sorunlara neden olabilir.

Aspirin alternatifi olarak bilinen birkaç baharat vardır:
Zerdeçal
Zerdeçalda kürkümin bulunur. Kürkümin iltihaplanmalara karşı anti-inflamatuar özellik gösterir ve binlerce yıldır kullanılmaktadır. Zerdeçal sindirimi de kolaylaştırır. Kırmzı biber ile bir arada kullanıldığında bu baharatın etkisi daha çabuk ortaya çıkar.

zerdecal

Aksöğüt kabuğu
Aspirinde salisin bulunur. Salisin mideye ulaştığında salisitik asit üretir. Bu madde ağrı giderici özelliğe sahiptir. Anti-inflamuar, ateş düşürücü, enfeksiyonlarda etkin, romatizma ağrılarını ve baş ağrılarını giderici olarak bilinir.

ViviLnk

Zencefil
Zencefil başdönmesi, kusmalar ve enflemasyonlarda kullanılır. Asya, ve Arap ülkelerinin vazgeçilmez günlük ilacı olan zencefil, romatizma, artirit ve ülser gibi rahatsızlıklarda kullanılır.zencefil

Acı biber
Acı biberde kapsaisin vardır. Kapsaisin sinirleri rahatlatır, kas kasılmalarında ve eklem ağrılarında kullanılır. Kimi jel formunda ağrı kesicilerde acı biber kullanılmaktadır çünkü yüksek dozda kapsaisin içerir.

acı biber

Eteri yağlar

Eteri yağlara örnek olarak papatya, lavanta, adaçayı yağları verilebilir. Bu yağları ağrıyan yere sürmek çoğu kez çare olabilir. Örneğin baş ağrısında şakaklara sürmek, eklem ağrılarında ağrıyan yere sürerek rahatlama sağlamak mümkündür. Güzel kokuları nedeniyle stresten uzaklaştırıp, zihinsel ve ruhsal rahatlama da sağlarlar. Bildiğiniz gibi stres birçok ağrının kaynağıdır..eteri yağlar lavanta

Bir süre İran’da bulundum. İpekyolunun ana noktalarından biri olan İran, yüzyıllardır baharat gurusu bir toplumdur. Son 30 yıldır baharatlara ve doğal yöntemlere daha çok önem veren İranlılar, hastalıkları önlemede ve tedavilerde yoğunlukla ve çoğunlukla baharatlara başvuruyorlar. Her ağrıda yöneldiğimiz Aspirin gibi ilaçları, zorda kalmadıkça kullanmıyorlar. Bu tür ilaçların alternatiflerini iyi bildikleri için günlük diyetlerinde çeşitli baharatlar ve bitki kökleri kullanıyorlar. Biz de yukarıda bu baharatları sizlerle paylaştık. Seçim sizindir!

Aspirin Alternatifi Olarak Bilinen Baharatlar” başlıklı yazımızı beğendiyseniz, “Daha Az Antibiyotik Kullanmak Mümkün mü?” başlıklı yazımız da ilginizi çekecektir.

aspirin alternatifi olarak baharatlar

One thought on “Aspirin Alternatifi Olarak Bilinen Baharatlar”

  1. faydalì bilgiler için çok teşekkür ederim

Comments are closed.