Nereye Baksam Zerdeçal, Zencefil, Tarçın

Bugünlerde Amerikan sağlık sisteminde ve genel medyasında ne yana baksam baharatlardan bahsediliyor. Özellikle adı anılan baharatlar: Zerdeçal, zencefil ve tarçın.

Birçoğumuz sağlıklı yiyecekler dendiğinde; yediğimiz ve içtiğimiz şeyleri sıralarız ama baharat sıralayanlar pek azdır.

Tabi ki sağlıklı yiyecekler yemeliyiz ki bunlar; meyveler, sebzeler, baklagiller, yağsız protein, tahıl, sağlıklı yağlar, az yağlı süt ürünleri, su, az şekerli ve diğer sağlıklı içeceklerdir. Ek olarak baharatlar da çok faydalıdır ve sağlık sistemine doping niteliğindedirler.

Uzmanlar şunu unutmamamızı öneriyorlar: “Baharatlar güzel tatlar ve kokular sunarken aynı zamanda düşük kaloriye de sahiptirler ve hastalıklara kalkan niteliği taşıyan antioksidan özellikleri vardır.

En çok adı anılan ve kolay bulunan 4 baharat şunlardır:

Zerdeçal

Enflamasyon hastalıklarla (ateşli ve/veya iltihaplı) hücre seviyesinde savaşır. Zencefil familyasından gelen zerdeçalda yüksek oranda antioksidan bulunur. Kronik hastalıkları önlemek için de kullanılması önerilir. Benim favorim daima zerdeçal. Neden? Bu baharat iltihapları önleyici ve kalbi koruyucu olması nedeniyle tıbbın bile gözdesi durumunda da ondan!

Kişniş

Kişniş sindirimi kolaylaştırır. Kişniş tohumlarında bulunan yağlar antioksidan barındırır. Sindirim için kullanılarn karın ve miğde kaslarını gevşeterek rahat sindirim sağladığı

Tarçın

Tarçın kan şekeri seviyesini ayarlar ve optimum tutar. Ama bunun ötesinde kusmaları önlediğini de biliyor muydunuz? Araba tutması gibi hareketli ortamlarda mide bulantısına birebir geldiği bilinir!

Zencefil

Zencefil de tıpkı tarçın gibi araba tutmasını önlüyor ve hamilelikte kusmaları durduruyor. Ayrıca kişniş gibi sindirimi kolaylaştırıyor. Ve tabi zerdeçal gibi yüksek oranda antioksidan taşıyor.

Dedim ya.. Son zamanlarda Nereye Baksam Baharat! Özellikle Zerdeçal, Zencefil, Tarçın…

zerdecal baharat