Hakaret

Time dergisinde ‘hakaret oluşturucu’ bir sayfa var. Online derginin sayfasına giriyorsunuz ve isim veriyorsunuz. Bu isme göre hakaret dolu bir cümle oluşturuyor sayfa!

Sayfanın çıkış noktası nedir? Başkanlığa oynayan, dünyaca ünlü zengin Trump’tır! Kendisi her konuşmasında birilerine sataşıyor da!

Ve aslında hakaret adı verilen bu şeyler, bazı kültürlerde normal söylemlerdir!! Oysa Amerikan halkı bu çeşit konuşmalarla yeni tanışıyor ve dudakları uçukladı dersek abartmış olmayız!

Trump, TV’ye çıkıp bir başka adayın cep telefon numarası aleni açıkladı mesela.. Bu hakaret sayıldı!! Ne tuhaf! Oysa bazı kültürlerde siyasetçilerin tapeleri yapılıp yayılıyor.. Herkes seyrediyor.. Telefon numarasını aşikar etmek çocuk oyuncağı kalıyor tape çalışmasının yananda! Telefon numarası yaymak felan.. Hepsi entipüften, ufak tefek, ehemmiyetsiz şeyler.. Yine de Amerikalılar için başkanlık yarışında hiç olmayacak şeyler bunlar!

killari agarmis bebek baskan Peki kendisine hakaret edilen insanlar ne diyor bu işe? Pek takmıyorlar. Kibarca TV’ye çıkıyorlar ve öfkelerin açıklıyorlar halka.. Sonra normal günlük işlerine bakıyorlar. Ve öylesine eminler ki kendilerinden! “Kim ne derse desin.. Ben ne olduğumu biliyorum. İstediği kadar hakaret esin, aptal felan desin.. O da kim oluyormuş..” Kendisine hakaret edilen kişi bu şekilde gülüyor, geçiyor. Uzatmıyor. Çirkinleşmiyor. Çirkefleşmiyor! Edepsiz, yaptığıyla kalıyor!

ABD tarihinde böylesine hakaret yüklü demeçler veren bir başkan adayı hiç görülmedi.. Daha önce hiç biri böyle hakaret dolu bir ağızla çıkıp konuşmadı halkın önünde. O nedenle ABD’de insanlar şaşkın haldeler. Ama herşeyin bir ilki vardır, değil mi?

Başkanlık daha farklı kabiliyetler gerektirir, onu biliyoruz. Ama bu başkan adayı şuna “aptal” diyor, buna “zavallı” diyor, ötekine “kör göz” diyor, bir başkasına “loser” diye isim takıyor..

Bunlar bazı kültürlerde hakaret bile değildir (ahem ahem)!! Bazı kültürlerde hakaret böyle olmaz, daha rezil şeyler hakaret sayılır.. Tamam.. Onu da biliyoruz ama Amerikan toplumunda bu kadarcık şey dahi dil uzatmak oluyor, hakaret oluyor! Yine de edepli kişi, edebiyle hareket ediyor.

Size de hakaret etsin mi Trump? Öyleyse şu siteye isminizi yazın, ya da tanıdığınız birinin ismi de olur.. Bakalım neler söyleyecek başkanlık için gece gündüz çalışan bu milyarder zat!! Ama İngilizce bilmiyorsanız ve ABD siyasetinden habersizseniz, pek birşey anlayamayabilirsiniz. Bakın bana nasıl hakaret etmiş!

hakaret