Amacını Belirle..

Biz hayat amacımız hakkında çoğu kez şuursuz davranırız. Bazen ne olduğumuzu anlamak, ne için yaşadığımızın ayırdına varmak için ömür harcarız. Kendi sesimizi bulmak uğruna keşifler yaparız aslında!

Öncelikle şu sözleri okuyarak başlayalım ve motive olalım isterseniz:

Korkma!
Odaklan.
Kararlı ol.
Ümidini yitirme.
İlim irfan sahibi ol.

~Michelle Obama 

Hayata anlam veren şey amaçtır. Ne söyleyeceğimizi bildiğimizde, ne yapacağımızı kestirdiğimizde, sesimizi bulduğumuzda amacı keşfetmiş oluruz. Bunun devamında hayatı bir gaye ile yaşamaya başlarız. Seçimlerimizi ona göre yapar ve ne amaçla bu hayatı yaşamaya gönderildiğimizi anlarız.

Amacı bulmak kolay değildir. Keşif yapmak gerekir. Keşif sürecinde hayatı kucaklamak şarttır. Ne yapacağını bilememek, kararsızca ve bilinçsizce birçok yöne gitmek, kimilerinde yenilgiye uğramak da vardır işin içinde. Ve sonunda büyüyerek olgunlaşmak kar kalır yanımıza .

Herkesin bir sesi vardır. Herkesin söyleyeceği birşeyler vardır. Herkesin amacı farklıdır. Bir amaç için yaşamak, ömür boyu yapılacak  en değerli şeylerden biridir.

Amaç nasıl bulunur?
Sorular:

  • Seni ne heyecanlandırıyor?
  • Sabah uyandığında seni harekete geçiren şey nedir?
  • Yapmak istediğin üç şeyi say deseler, nasıl cevaplardın?
  • Kariyer olarak ne seçmek isterdin?
  • Hayattan tatmin olmana sebep olacak şeyler nelerdir?

Amaca nasıl ulaşılır?
Durumlar: Seni mutsuz kılacak, kimliğini elinden alacak, içini boşaltacak bir proje verildiğini düşün. Ama bu proje hayatı idame ettirmene yarayacak parasal imkanları sağlayacak.. Bu şekilde yaşamak ister misin? Eğer cevabın evet ise, yazının geri kalan kısmını okuma!

Okumaya devam ediyorsan durumlar ve sorular:

Seni mutlu edecek, doyuracak, donanımlı kılacak, hayal gücünü arttıracak, ilham verecek ve insanlığa fayda sağlayacak bir projede görev aldığını var say. Orta karar para kazandığını da düşün.

  • Yapar mıydın böyle bir iş?
  • Çalışır mıydın bolca ruhsal tatmin veren bir projede?

Cevabın evet ise demek ki; hayat amacını belirlemişsin! Sesini bulmuşsun. Söyleyeceklerini söylemeye hazırsın. Yapılması gerekenleri yapmaya, elini taşın altına koymaya hazırsın!

Hayat çoğunlukla zordur ama ilgi alanımız etrafında bir kariyer oluşturabilirsek belki zorluğun büyük kısmını silmiş oluruz. Hayat boyunca ilgi çekecek bir kariyere sahip olma şansımız var mı? Var elbet!!

Önce amacını belirle. Sonra sesini bul. Sesini yükselt. Yapmak istediklerini yapmayı kafana koy. Hayatı bir amaç için yaşa! Yaşa ki kendini önemli hisset ve manalı bir davaya hizmet et! Gayret et. Gerisini Allah’a emanet et. Hayat amacın sırf para kazanmak ise, ne olursa olsun para kazanmak ise, bu yazıyı yeniden oku. Yeniden, yeniden, yeniden oku!amaç belirlemek