Yoğun İnternet Sansürü Uygulayan Ülkeler

Yoğun İnternet sansürü uygulayan ülkeler hakkında yapılan bir incelemenin sonuçları, Time Dergisinde kısa bir makale halinde yayınlandı. Demokrasi öncülüğü yapan ve kar amacı gütmeyen bir Amerikan yapılanması olan Freedom House raporuna göre; Internet kullanıcılarının yüzde 61’i yoğun sansür uygulanan ülkelerde yaşıyorlar.  Sansürlerin mahiyeti aşağıda açıklanmıştır.

Time Dergisinin 23 Kasım 2015 sayısında yayınlanan bu makale İnternet sansürünü grafik ile de göstermiş (aşağıda). Buna göre en çok İnternet sansürü uygulayan 5 ülkeden biri Türkiye. Sıralamada ilk başta Habeşistan (Etiyopya) var. Ardından İran, Çin, Sudan ve Türkiye geliyor. Bu ülkeleri takiben Mısır, Rusya, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Malezya, Tayland, Küba, Pakistan, Venezuella, ve diğerleri geliyor. En az sansür uygulayan iki ülke Fransa ve İngiltere.

Hiç sansür uygulamayan ülkeler:

Arjantin, Ermenistan, Avustralya, Kanada, Estonya, Gürcistan, Almanya, Macaristan, İzlanda, İtalya, Japonya, Filipinler, Güney Afrika ve Amerika Birleşik Devletleri.

Time Dergisindeki makaleden notlar:

  • Haziran 2015’te İran’lı bir sanatçı 12 yıl hapse mahkum edildi. Suçu: Çizdiği karikatürlerde kanun yapıcılara hayvan kafası giydirmekti.
  • Venezuella ekonominin gidişatını gösteren, özellikle marketlerin önünde oluşan uzun kuyrukları resimleyen, tüm görselleri yasakladı.
  • Fas’ta rapçı bir sanatçı yaptığı bir video ile ülkeyi eleştirdiği için hapse atıldı.
  • Fransa, Charlie Hebdo saldırısından sonra bu olayla ilgili destekleyici yayınlar yapanları toplayarak cezalandırdı.

 

yesildensiyahaAşağıdaki grafikteki renklerin manaları şu şekilde açıklanabilir:

yesilOtoriteyi eleştirmek

maviAnlaşmazlıklara, terörizme ve şiddete ait haber vermek, fikir beyan etmek

fistikyesiliYolsuzluk ve rüşvet gibi konularda suçlamada bulunmak

griMuhalefete ait bilgi ve görüş paylaşmak

sariAcı alay yapan, itibarsızlaştıran ve küçük düşüren yorumlarda bulunmak

pembeDine hakaret edici, küfürlü veya argo içerikli laf söylemek

kirmiziKültürel, ekonomik ve sosyal konularda yorum yapmak (Türkiye’de kültürel, ekonomik ve sosyal konularda yorum yapmak suç unsuru değil)

bordoOnline protesto kampanya ve örgüt çalışmalarına katılmak veya dilekçe toplamak

koyubordoAzınlıklar hakkında bilgi yaymak

siyahLezbiyen (eşcinsel kadın), gey (eşcinsel erkek), biseksüel (iki cinsiyetli) ve transgender (cinsiyet değiştiren) konularda konuşmak

Okuyucuya not Time Dergisindeki bu makaleye mümkün olduğunca sağdık kalarak çevirmeye çalıştık. Makalenin orijinali şu linktedir.

yoğun internet sansürü uygulayan ülkeler
http://time.com/4109882/which-countries-censor-the-internet/