Ofis Ortamında Ayakta mı Çalışmak, Oturmak mı?

Ayakta çalışmak ABD’de moda oldu. Oturarak çalışmanın nasıl birşey olduğunu zaten biliyoruz..

Araştırmaların sonuçlarına göre günde 6 saatten fazla oturan erkeklerin ölüm oranı [hareketli erkeklere oranla] yüzde 20 daha fazla. Kadınlarda bu oran yüzde 40! Öyleyse ne oturuyoruz? Hareket edelim. Durmayalım.. Ve şöyle bir de söz dolanıyor etrafta.. Eskiden sigara içmeyin tehlikelidir denirdi, şimdi oturmayın deniliyor! Zaten sigara içmek tukaka oldu çoktan!

oturarak mi ayakta mi

Araştırmacılara göre istediğimiz kadar hareketli olalım! Eğer günde en az 6 saat oturuyorsak, durum kötü çünkü oturduğumuzda kalori yakma işlemi yavaşlıyor. Metabolizma hız kesiyor. Daha fazla yemek yeme ihtiyacı hissediliyor. Böyle olunca, şişmanlarken diyabet olma riski de artıyor. Ayakta durmayı alışkanlık edinmiş insanlarda obezite riski azalıyor. Bütün bu sağlık faydaları kadınlarda daha da belirgin olarak görülüyor. Bu durumda uzmanlar daha az oturmayı öneriyor.

Kısacası bazı araştırmacılara göre olay şu: Daha az otur, daha çok ayakta dur!

ayakta calisma masasi
Bu fotoğrafı ilk gördüğümde kadın ütü yapıyor sanmıştım 🙂

Bence: Ayakta durarak daha çok kalori yakıyoruz ama uzun süreli ayakta durmak da sorun yaratabilir. Ayakta durarak çalışmak için yapılmış masalar ve bunların sağlık faydaları hakkında çalışmalar halen yetersiz.

Ayakta durmak veya oturarak çalışma konusunda araştırmacılar da ikiyie ayrılmış durumda: Bazı araştırmacılara göre çok oturanlarda daha yüksek ölüm oranı görülmesi gibi bir durum yok! Hareketsiz kişilerde, yani durağan hayat yaşayanlarda, yüksek ölüm oranı görülüyor. Kişi ister ayakta durarak çalışsın, ister oturarak çalışsın; eğer gün boyunca hareketsiz ise sonunda prematüre ölüm riski yükselmektedir. Evet, bazı araştırmacılar böyle düşünüyor. Ve bu gruptaki uzmanlar uyarıyor! Uzun süreli ayakta durmalar da sağlık sorunları oluşturabilir. En azından varislerin oluşmasına yol açabilir.

Tanıdığım birkaç kişi ofisine ayakta durarak çalışmak üzere yapılmış masalardan ısmarladı. Bazıları ayakta çalışma masası kullanmaya başladı bile. Ayakta durarak çalışmak kimileri için mükemmel birşey olabilir ama herkese uymaz. Ayakta çalışırken sürekli dik durmaya çalışmak, bir süre sonra yorgunluk hissetmek, ayakların duyarsız hale gelmesi vs. ofiste verimi düşürebilir. Bunlara rağmen, ille de ayakta durarak çalışmak isteyenler günün bir kısmını oturarak bir kısmı ayakta durarak geçirerek dengelemeyi seçebilir.

Sonuç: Her ne olursa olsun gün boyu hareketli kalalım. Ayakta durarak çalışmak herkesin ilgisini çekmeyebilir ama gün boyunca hareketli kalmak mümkündür. Yürüyüşler, merdiven inip çıkmalar, markete yürümeler, evde temizlik, bahçede çalışmak, ve bunun gibi hareket iyidir.  Ayakta durarak çalışmak isteyenler, eğer bu işi doğru yapabilirlerse, oldukça sağlıklı sonuçlar da doğabilir. Günlük bir rutin oluşturabilirler ve biraz oturarak biraz ayakta çalışabilirler. Siz de ayakta çalışmak isteyenlerden misiniz, yoksa oturmak mı? Ofis ortamında masanızı ayakta çalışma masası olarak ısmarlamaya karar verdiniz mi yoksa?

ayakta durmak veya oturmak

One thought on “Ofis Ortamında Ayakta mı Çalışmak, Oturmak mı?”

  1. FLEXI WORKS Sit-Stand Çalışma Masaları size istediğiniz an ayakta ve dinamik çalışma olanağı sunarak sizi sandalyenize yapışık geçen mesai saatlerinden kurtarabilir.

Comments are closed.