Uyuşmuşluk Hissi

Deney kobaylarıyız demiştik.. Gerçekten de birilerinin deneyinde katılımcılarız… Nasıl mı? Kendimizi uyuşturarak! Uyuşmuşluk hissinden bahsediyorum..

Uyuşmak her zaman illegal maddelerle olmaz. Uyuşmuşluk hissi bize acı veren, can sıkan, üzen, korkutan şeyleri görmezden gelmek ve bu süreçte iç huzuru bulamamaktır.

Birşeyleri görmezden geldiğimizde yok sayarız, yok saydığımızda uğraşmak zorunda kalmayız. Öyle bir hale gelir ki bu göz ardı etmelerle, uyuşur kalırız!

İnsanız, ve öyle karmaşık duygu ve düşüncelerle donatılmışız ki.. Karmaşık duygu ve düşünceler derken kötü birşeyden bahsetmiyorum. Sadece insanlar olarak ne denli donanımlı olduğumuzu söylemeye çalışıyorum. Ama donanımın farkında olmak gerek!

Karmaşık duyguların, hislerin, düşüncelerin farkına vardığımızda hayatı da renkli görebiliriz. Tüm bunları görmezden geldiğimizde ise herşey monoton bir renk alır.. Hastane sarısı gibi, donuk bir günün grisi gibi, korkutucu kara renk gibi, mana veremediğimiz ürkütücü bir rüya gibi.. Böyle olunca uyuştururuz kendimizi.

Birşeyi görmezden gelmek, uğraşmaktan her zaman daha kolaydır.. Uğraşmak yerine uyuşmuşluk hissi daha kolaydır. Kalbi bile uyuşturabilir insanoğlu.. Uyuşurken kötü alışkanlıklar geliştirilir, kilo alınır, alışveriş tutkusuna kapılır insan, dijital dünyadan çıkamaz, TV dizilerinden ayrılamaz, onun bunun mutsuzluğundan beslenir ve bunun gibi olumsuzluklara sarılır.

Uyuştuğumuzda acıyı hissetmeyiz ama iyileşemeyiz de.. Hayattan zevk alamadan nefes almaya devam ederiz. Hayat kalitemiz yavaş yavaş düşer. Hiç bir duyguyu yeterince hissedemez oluruz. Çareyi yukarıdaki alışkanlıklarda ve aşırılıklarda ararız. Kalp de uyuştuktan sonra artık yaşayan bir ölü oluruz (tabiri cayizse..)..

Ne yapalım peki? Uyuşmuşluktan, uyuşukluktan, kendimizi uyuşturmaktan nasıl kurtaralım?

  • Ne zaman gereksiz bir alışveriş yapıyorsak, kendimize sormamız gerek: Bu gerekli mi? İstek mi ihtiyaç mı?
  • Ne zaman kötü alışkanlıklara uzanıyorsak, kendimize hatırlatmamız gerek: Bunun yerine çık dışarıda yürü! Balkonda temiz hava al. Telefon et birine, bir yakınını ara. Yaz. Oku. Düşün. Kendine yolculuk yap ama bu kötü alışkanlığa sarılma.. Hayır de!
  • Ne zaman yemeğe sarılıyorsak, kendimize hatırlatmamız gerek: Bunun yerine su iç. Bu kadar yüksek kalorili, yağlı yiyecek yerine meyve tercih et. Gecenin bu saatinde yemek yerine, kuru meyve veya çerez tercih et.
  • Ne zaman dizilerin başında uyuşuyorsak, kendimize hatırlatmamız gerek: Kalk TV’nin başından, kitap al oku.
  • Ne zaman “Onun başına geldi, banane” dersek şunu da akıldan çıkarmamak gerek: Bugün oraya, yarın buraya!

Hayatımızdan sildiğimiz her uyuşukluk hissi ile hayata daha çok döneriz. Her uyuşturan aktiveden kurtulduğumuzda yaşamı daha derin hissederiz. Hayatı daha renkli kılarız kendimize. Hayatı daha yaşanmaya layık yaparız. Duyularımız ve duygularımız eski yerlerini alır. Travmalar ve acıları, tüm hüzünleri ve gamları valize doldurup uzaklaşmalarını sağlarız taker taker. Bunun için kendimizi dinlemeyi bilmemiz gerek tıpkı şu linkte anlatılan gibi.. Uyuşmuşluk hissinden kurtulmak gerek..

uyusmuslak hissi