FOMO ve Ötesi

Çoktandır bağımlılıklardan bahsediyoruz. Twitter, Facebook, Instagram, arkadaşlık siteleri, diğer sosyal ağlar ve ötesi derken sosyal medya artık herkesin amansız bağımlılığı. Bugün FOMO diyeceğiz.. FOMO kısaca sosyal medya ortamında gelişmeleri kaçırma korkusu.. Çemberin dışında kalma korkusu olarak da biliniyor.. Ama bizde diğer kısaltmalar da var.. Yakında onlar da literatüre girerse, şimdiden bilin istedik (en altta)!

Herkes bugünlerde sabah erkenden sosyal medyaya giriyor.. Herkesin beklediği birşeyler var.. Kimileri kalp bekliyor, kimileri beğeni bekliyor, kimileri günaydın mesajı peşinde.. Ama ille de sabah uyanır uyanmaz elimize alıyoruz telefonları..

Özellikle gençlerin bağımlılığı korku ve endişe verici çünkü onlar gün boyunca bekledikleri ilgiyi göremediklerinde karamsarlığa kapılıyorlar. Fotoğraflarının ilgi görmesini istiyorlar, yorumlarının, güncellemelerinin, profil değişikliğinin farkedilmesini ve ilgi toplamayı istiyorlar. Bekledikleri ilgi gelmediğinde depresyon semptomlarından şikayetçi oluyorlar.

Sosyal medya mutsuzluğu diye birşey de var elbet.. Diğerlerinin yaşadığı, ya da yaşıyormuş gibi yaptığı, eğlenceli hayata sahip olmadığı ve yeterli arkadaş sayısına ulaşamadığı düşünceleri de nahoş duygularla rahatsız hissetmeye neden oluyor. Bir süre sonra genç insanın hayat kalitesi düşmüş oluyor bu nedenle hayata karşı hevessiz hissediyor, elini ayağını çekiyor ve kendi içine kapanıyor. Kısaca herkes sosyal medyada, onlayn ortamda, sanal yaşama kapmaya çalıştığı ilginin peşinde. Not: Hastalıklı toplumlara hoş geldiniz!

FOMO denen kısaltmaya gelince.. İlgi görmek, kabul edilmek, çembere dahil edilmek gibi beklentiler herkesin istediği birşey. Gerçek hayatta bu ihtiyaçları doyurulmamış kişiler sanalda ilgiye aç bir halde dolaşıyorlar. Ve tabi gençler ellerinde telefon gün boyu mesajlaşırken, değişik app ve uygulamarla konuşurken bir yığın kısaltmalar kullanıyorlar. İşte bunlardan biri FOMO.. Ötesi ise aşağıda.. Pek anlamasak da, biliyoruz ki bu liste uzar gider!

Yıl 2016! Artık hepimizin arınmaya ve FOLO olmaya ihtiyacı var!

FOMO Gelişmeleri kaçırma korkusu
JOMOGelişmeleri kaçırma keyfi
FOGO Dışarı çıkma korkusu
TOGO Dışarı çıkmaktan tümüyle vazgemek
NOGO Dışarı çıkmaktan henüz vageçmemiş olmak
BOGO Dışarı çıkmaktan usanmak
GOPRO Kafaya takılan kamera ile videolar çekmek
POGO Dışarı çıkmaktan korkmak ve küskünlük hissi
FOPO Bayılma, kendini kaybetme korkusu
BORDEAUX Şımarık çocukların sıkılması
SMOPO Bayılmayla ilgili hatırlanan şeyler
NOMOPO Bayıldığını hatırlamamak
YOLO Sadece bir kez aşık olunur
SLO-MO Şımarık çocuklar bu olayı kaçırdı dedikodusu yaymak
BAE Saat sabah 8 itibariyle okuldayım
NSİU Uber’de güvenlikte hissetmiyorum
NL@YD Kimsenin sana baktığı yok
DOM Yaşlı pis herif
FEP Gelecekte yapacağım kar ve kazanç potansiyeli
FHB Ailem bırakmadı
NAFF Sanal seks için uygun değilim
SFU Bir üst modele geçmeye uygun
SOS Yut veya tükür

FOMO