Patates Mücveri

Haftasonu aile kahvaltısı için kolay, doyurucu ve lezzetli bir çeşit sunuyoruz. Patates mücveri tek kişilik minik tavalarda da yapılabilir.. Ama büyük bir tavada yapılarak kek gibi üçgen kesilerek de ikram edilebilir. Altı üstü nar gibi kızarmış patates mücverinin tarifi aşağıdadır.

Bu tarif için taze patates kullanılmaz. Nasıl tarif ederim bilmiyorum ama, deneyeceğim.. Patatesler biraz kuruca, nişastası bolca, unlu gibi bir dokuya sahip, rendelendiğinde hafifleşen ve kabaran, dışı kalın kabuklu, pişirildiğinde bir miktar sertleşen tip patates gerekli. Yani eski patates ile en iyi sonuç alınabilir.. Tarifi verelim..

Malzemeler:
5 orta boy rendelenmiş patates
8 çorba kaşığı sıvı yağ
8-10 yeşil soğan (ince kıyılmış)
Ağız tadına göre tuz ve bolca karabiber

Hazırlanışı:
Patatesler rendlenir ve bol suda beyaz nişastası yok olana kadar çalkalanır. Süzüldükten sonra hafif sıkılarak kurulanir. Bir kaseye alınarak tuz ve karabiber eklenir.

Yapışmaz bir tavada 6 çorba kaşığı sıvı yağ ısıtılır. Patatesin yarısı tavaya konur iyice bastırılarak düzeltilir. Kıyılmış soğanın bir kısmı patatesin üzerine serpilir. Geri kalan patates eklenerek batırılır ve düzeltilir. Bu halde 15 dakika orta hararetli ocakta pişirilir. Patates dikkatlica alt üst yapılır, 2 çorba kaşığı sıvı yağ tavanın kenarlarında gezdirilir ve 15 dakika daha pişirilir. Böylece her iki yüzü de tavada ağır ağır kızarmış olur. Piştikten sonra biraz daha yeşil soğan serpilir, kek dilimlerine kesilerek sıcak servis yapılır.

Patates mücveri 1 saat önceden yapılarak fırında bekletme ısısında [95 derece santigrad] bekletilebilir. Fakat bu durumda yeşil soğanları fırından çıktıktan sonra serpmek gerekir. Yanında sebzeden yumurtaya, beyaz peynirden meyveye kadar geniş bir yelpazede kahvaltılıklarla garnitür oluşturabilirsiniz.

Kahvaltılık bir çeşit olarak patates müçveri harikadır.. Yanında bir de sahanda yumurta varsa, eh, artık akşama kadar açıkmazsınız! Afiyet olsun.

patates müçveri ile sahanda yumurta