Çocuklarla Kitap Okumak

Çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırmak için küçük yaştan itibaren onlara kitap okumak gerekir. Kitap okuma alışkanlığının okul tarafından verilmesi beklenirse, geç kalınmış olabilir. Çocuklarla birlikte hikaye kitabı okuma etkinliği ebeveyn – çocuk ilişkisini kuvvetlendirir.

Çocuklarla Kitap Okurken:

  • Evde çocuğun seçeceği bir köşe bulun. Rahat ve aydınlık olması konusunda çocuğu yönlendirin.
  • O köşeye çekilip kitap okuma alışkanlığını rutin haline getirin. Hergün belirli saatlerde okumak sayesinde alışkanlık edinilir. Örneğin kahvaltıdan sonra ya da yatmadan önce kitap okumak gibi..
  • Küçük çocuklarla kitap okurken bir çok tekrar gerekebilir. Usanmadan, bıkmadan, sıkılmadan tekrar etmeye hazır olun.
  • Yüksek sesle ve anlaşılır bir şekilde okuyun. Resimli liktaplarda okuduklarınızı resimler üzerinde paylaşın. Bazı kelimelere baskı yapın ki daha anlaşılır olsun. Eğer komik bir kitapsa, çocukla birlikte gülün, kahkahalar atın.
  • Kitap okumak için çocuğun anlayacak yaşa gelmesini beklemeyin. Bebeklere de kitap okunabilir. Bebek ya da çocuk, miniklerle kitap okuyarak arada sıcak bir bağlantılar kurulabilir.bebek ve kitap
  • Kitap bittiğinde kapağı kapatarak çocuğa neler düşündüğünü sorun. “Ne anladın?” şeklinde düz bir soru sormak yerine “Karakterlerden hangisini beğendin?”, “Çizimlerden hangisi daha anlaşılır?”, “Anlamadığın pasaj oldu mu?”, ‘Yeniden okumak ister misin?” gibi daha spesifik sorularla okumaya ve eğlenmeye devam edilmelidir.
  • Kitap okumak bittikten sonra karakterleri kendisi çizmek isterse, zaman ve mekan uygun olduğu sürece, çocuk cesaretlendirilmelidir. Karakterleri çizmek yerine kafasında canlandırdığını sözlerle anlatmak isterse, o daha da iyi olur çünkü konuşmasına fırsat verilmiş olur. Bunun için; “Senin kafandaki karakter nasıl görünüyor?”, “Neler söylüyor?”, “İsmi ne?” gibi sorular sorularak bilgi alınabilir.
  • Konuşmak dedik de.. Çocukla sürekli konuşmak çok önemlidir. Banyo yaptırırken, markete giderken, okul yolunda, ve mümkün olan her yerde etraftaki objelere bakarak isimleri söylenmeli ve çocuğun tekrarlamasına, soru sormasına fırsat verilmelidir.kitap okuyan bebek
  • Çocuk okumayı öğrendikten sonra bile birlikte okumayı bırakmayın! Çocuk kendi başına okuyabilir ama sizinle okuması ayrı bir keyiftir. Okumayı öğrenen çocukla okurken bir sayfayı siz okuyun, ötekini çocuğunuzun okumasını isteyin. Çocuğunuzla birlikte daha başka alternatif okuma metodları da geliştirebilirsiniz.
  • TV, İnternet ya da diğer her çeşit teknoloji söz konusu olduğunda kitapların rekabet etmesi neredeyse olanaksızdır. O nedenle elektronikleri, televizyon ve teknolojiyi sınırlamak gerekir. “Önce kitap okumadan TV seyretmiyoruz..” gibi sınırlamalar konulabilir.. Aksi taktirde teknoloji kitapların önüne geçecektir.

Bir hatırlatma: Kendiniz de kitap okuyorsanız, çocuğun alışkanlık geliştirmesi çok daha kolay olur.

Bir aktivite fikri: Çocuk kendi karakterlerinden ve kafasında oluşturacağı pasajlardan kendi kitabını yapabilir. Unutmayalım.. Çocuklarla kitap okumak eğlencelidir, herkesin içinde bir yazar vardır ve hayal gücümüz sınırsızdır. Keyifli okumalar!bebek ve kitap okuma aliskanligi