7 Alışkanlıkla Daha Keyifli Günler

Aşağıda sayılan 7 alışkanlık bilimsel olarak kanıtlanmış, insanın psikolojisini düzelten, moralini yükselten, yaşanan anın daha keyifli olmasını sağlayan ve olası depresyon riskini azaltan davranışlardır. Bunları zaten biliyordunuz belki.. Şimdi hatırlayın isterseniz ve her gün tekrarlayın!

Evde çiçek ve bitkiler
Harvard Üniversitesi araştırmacıları evde kesme çiçek veya saksı çiçeği bulunduran kimselerin daha mutlu olduklarını, daha az endişe duyduklarını ve yüksek enerjiye sahip olduklarını bulguladı.

Hafta sonu gezileri
San Francisco Üniversitesi araştırmacıları 2014 yılında yaptıkları bir çalışma ile hafta sonunda açık havada yapılan gezilerin, alışveriş yapmaktan daha çok mutluluk verdiğini bulguladı.

Kahve içmek
Birçok araştırma kahvenin insanı mutlandırdığını ve moralini yükselttiğini bulgulamıştır. Gün boyunca şekerli ve asitli içecekler yerine kahve içerek depresyon riskini yüzde 30 azaltmak mümkün. Bu çalışma sonuçları 2014’te Plos One sitesinde yayınlanmıştı.

D Vitamini
Eğer kan testleri D vitamini azlığına işaret ediyorsa, depresyon riski de var demektir. Sürekli yorgunluk hissedenlerin doktora görünerek D vitamini eksikliği sorunu olup olmadığını bulgulamaları önerilir.

Facebook’ta harcanan vakti azaltmak
Sosyal medya yaşantımızı altüst eden bir olgudur. Facebook yüzünden genel mutluluk gitgide azalmaktadır, ve bu bir sır değil! 2013 yılında Michigan Üniversitesi Facebook’tan uzaklaşan insanların kısa sürede canlı ve mutlu hale geldiklerini bulgulamıştı.

Maneviyata yaklaşmak
Maneviyat ibadet, dua, tefekkür, ya da zikr! Unutmadan.. Tefekkür; Allah’ı ve yarattıklarını düşünmektir.  Yani size mutlu eden her türlü inanç ve davranış maneviyat olarak değerlendirilebilir. Geçen yıl John Hopkins Üniversitesi araştırmacıları manevi yani yüksel olan insanların depresyondan uzak durduğunu bulgulamıştı. Maneviyata yakın olmayanlara, meditasyon bir seçenek olabilir.

Egzersiz
2014 yılında İngiltere’de yapılan ve JAMA dergisinde yayınlanan bir çalışmanın sonuçlarına göre her gün düzenli olarak yapılan egzersiz depresyonu yüzde 16 oranında azaltıyor. Egzersiz kişinin seçeneğine bağlıdır. Düzenli olarak yapılan günlük 30 dakikalık tempolu yürüyüşler, merdiven inip çıkmak, AVM’da günlük yürüyüşler, bahçecilik, ev işleri bile egzersiz sayılabilir.

Yukarıdaki 7 alışkanlıkla depresyondan uzak kalmak ve günü keyifli geçirmek mümkündür. Ve unutmayın.. Tüm bu alışkanlıkların işe yaradığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

mutlu