Robot Aşçılar

mutfaktaki robot aşçı.. akıllı şef.. yemek pişirmek Mutfak eşyası satan lüks dükkanlar 2018 itibariyle robot aşçılar da satacak.. İsterseniz akıllı şef de diyebilirsiniz! Yani robotlar gastronomide de insanların yerini almaya başlıyor..

Robot şef sabah erkenden kahvaltısı hazır olsun isteyenlere ya da akşam eve geldiğinde akşam yemeği yapılmış [hazır beklesin] isteyenlere bulunmaz bir kolaylık. Yapılacak şey robotun hafızasına istenilen tarifin yüklenmesi ve hangi saatte yenmek üzere, kaç kişilik hazırlayacağının bildirilmesi. Robot aşçı hemen komutları alıyor ve çalışmaya girişiyor.

Videodaki robot eller NASA tarafından kullanılan, insan-eline-yakın bir “kesinlik” ile işlev sürdürebilen eller. Ünlü bir Fransız aşçısı bu ellerin uzay titizligiyle mutfakta calışmasını sağlamış.

Robot eller birçok yemeği yapabiliyor.. Benim ilk düşündüğüm şey mantı oldu.. Acaba bu robot aşçı mantı hamuru açıp, kesip, doldurduktan sonra bükebilir mi?

Bana göre, yemek pişirmek tılsımlı bir iştir.. Sevgiyle mutfağa girmek, saygıyla malzemelere sarılmak, içtenlik ve sevecenlikle pişirmektir. Sonra zevkle sunmaktır.. Tabi herkes benim gibi düşünmeyebilir. Ve unutmadan ekleyelim. Aşçı robot, ya da şef robot, kendi kendine karar vermiyor. Ne istenirse onu yapıyor, en azından şimdilik!

Bence böyle bir robotun kullanım yerleri çok geniş bir yelpazede düşünülebilir.. Fazlasıyla meşgul insanların, yaşlıların, sakatların, hastaların mutfağında bulunmaz bir fırsat haline gelebilir. Fiyatını soracak olursanız robot aşçı 10 bin İngiliz Pounduna müşteri bekleyecek.. Her eve birkaç robot çağına hoş geldiniz.. Aşçı robot ile işe başlayalım isterseniz!

Robotlarla ilgili diğer yazılarımız için aşağıdaki linklere tıklayabilirsiniz:
Katil robotlar (İ)
Katil robotalar (II)
Robot kol
Sosyal robotlar
Şakacı robotlar