Nitelik ve Nicelik

Bazen bazı şeylere ne kadar uzun zaman ayırdığımızdan çok, o şeye ne denli kaliteli zaman ayırdığımız önemlidir. İşte nitelik ve nicelik derken bunu kastediyorum.

Öyle olur ki, birkaç dakika bile kaliteli bir zaman dilimini temsil eder ve ömür boyu sürse o denli doyurucu olmayacağı düşünülür.

Hayatımız nicelik dolu. Her şeyde en çok, en büyük, en ağır, en gösterişli, en geniş, en hızlı, en en en aradığımız bir çağdayız. Medya bizi her şeyin en fazlasına doğru itiyor. Her fırsatta daha çok zaman, daha çok insan, daha çok eşya,  daha çok para, daha çok tutku, daha çok mutluluk diye sızlanır olduk. Minicik bir şeyin kocaman doyumlar verebileceğini unuttuk. Sanıyoruz ki büyük olan şeylerdedir mutluluk..

Büyük ev, büyük araba, büyük arsa, büyük yat, büyük kat.. Her şeyin battal boyu! Ama battal boylu eşya ile battal boylu mutluluk kesinlikle orantılı degil! İşte nitelik ve nicelik derken bunu kastediyorum..

Öyle bir an olur ki.. İnsan ömründe sadece bir andır.. Ama tüm ömre değebilir.. Ömrün içindeki tüm boş dakikaları, saatleri, günleri, haftaları, ayları ve yılları alt edebilir.. Öyle değerlidir o minicik an! Önemli olan ne kadar uzun sürdüğü değildir de ne kadar değerli olduğudur o zaman biriminin! İşte nitelik ve nicelik derken bunu kastediyorum..

Kalite ve nitelik hayatı güzelleştirir. Nişanlıdan gelen minicik bir sevgi sözcüğü, tüm gün yapılacak konuşmanın yerini tutabilir. Annenin küçük çocuğuyla harcayacağı sevgi dolu değerli birkaç saat, tüm gün dışarda çalışmış olduğundan duyacağı suçluluğu silip atabilir. Bir tabak dolusu mis gibi taze pişirilmiş ev yemeği, tüm gün yenilen gereksiz ve değersiz sokak yemeklerini unutturabilir. Çok yorgun bir anda salondaki kanapeye uzanarak 10 dakika kestirmek, tüm gün uyumuş gibi rahatlık verebilir. Anneyle, babayla yapılacak bir telefon konuşması, yılların yalnızlığını söküp atabilir. Yıllardır birbirinden ayrı kalmış insanlara, içten bir kucaklaşma, sarılma, dokunma ve öpüşme ilaç gibi gelebilir.

Önemli olan her ne yapıyorsak yapalım, kalpten gelmesidir. Önemli olan nicelik değildir, niteliktir. Önemli olan her anın değerini bilmektir. İşte nicelik ve nitelik derken bunu kastediyorum.

nitelik ve nicelik

One thought on “Nitelik ve Nicelik”

  1. Emegine yüregine saglık.çok güzel bir konuya değindin.keyifle takip ediyorum sizi.

Comments are closed.