Herkeste Aynı Moda

2015 yazında Türkiye’deydim. Bayanların hepsinde aynı kaş modeli vardı. Bazen herkeste kırmızı saç görüyorum. Bazen tek tip ayakkabılar moda. Bazen çantalar dahi herkeste aynı. Hatta kızların acayip bir aksanla, abartılı Türkçe konuşmaları bile aynı tonda! Af buyrun; aynı tornadan çıkmış gibi herkes! Robot moda şovundaymışım gibi hissediyorum kendimi oralarda. Herkeste aynı moda.. Sokakta herkeste aynı şeyler, aynı yürüyüş, aynı davranışlar, aynı kıyafetler.. Aynı işte!

Aynı kalıptan çıkmış her şey ne zevksiz, ne gösterişsiz, ne sıkıcı, ne tekdüze! Oysa her insan bir dünyadır. Değişik dünyalar görmek isterken biz, basmakalıp dünyalar çıkıyor karşımıza! Özgünlük nerede?

Demem o ki, birileri tarafından moda yapılan birşey herkes için uygun olmayabilir. Herkes yapıyor diye birşeyi yapmak sürüye dahil olmaktır, öyle değil mi? Kendin olmak farklılıktır! Bir tavsiye: Kendin ol!

Moda diyorum ama.. Hatırlatmalıyım belki de.. İlle de modadan bahsetmiyorum. ‘Popüler düşünce‘ diyelim moda yerine.. Popüler olan bir şey, bir fikir, bir davranış herkese uymaz! Hemen antik soruyu soralım: Köprüden kendini atmak popüler olsa, atacak mıyız kendimizi?

Değişik seçenekler vardır her zaman. Herkesin yaptığından, giyindiğinden, davrandığından, aldığından, kullandığından farklı seçenekler mevcuttur mutlaka.. Görmek için şuurlu bakmak gerekir, o kadar! Çoğunluk piyasaya sürülmüş ne idüğü belirsiz bir gıda maddesini patlayana kadar yiyor diye bizim de alıp tüketmemiz gerekmiyor mesela… Herkes ıvır zıvır cart curt marka kozmetiklere boca olup geziyorsa, ille de alman gerekmiyor. Bekle biraz. Bak uzaktan.. Altından ne foya çıkacak! Seçim bizimdir!

Fakat.. Bunları söyledikten sonra şunu da yadsımamak gerekir.. Özellikle gençler arasında olağan kabul edilen şeylerin dışına çıkmak zor olabilir. Herkesten farklı olmak, farklı görünmek cesaret ister. Umalım ki etraftakiler daha nazik, daha açık fikirli, daha hoşgörülü hale gelsin!

Ve bu benim başıma geldi.. Üniversiteye giderken babamdan bana bir jip (jeep) almasını istemiştim. Herkes karşı çıkmıştı.. “Kızlar jipe mi binermiş!!”.. Ben de onlara karşı çıkmıştım ama itirazım oldukça cılızdı.. Bugün olsan şiddetle karşı çıkardım onlara.. Bir kızın jipe binmesi asla cinsiyet rollerinin değişmesi değildir çünkü.. Öyle düşünülmüştü o zamanlar oysa.. Cinsiyet rollerinin değişmesi demişken isterseniz şu yazımı da okuyun..

Eğer bir fikre inanıyorsak açıkça söyleyebilmemiz gerekir ve tabi uygulamamız da.. Eğer bir moda akımını hazetmiyorsak uzak durabilmemiz gerekir. Bütün bunları yaparken ısrarlı olmamız ve ödün vermememiz gerekir. Düşünce ve davranışlarımızda açık olmalı, yanlış anlaşılmaya mahal vermeyecek şekilde iyi anlatabilmeliyiz kendimizi.. Herkeste aynı moda var diye, sürüye dahil edilmekten kaçınmalıyız ve bunu yaparken yılmamalıyız. Ve de kendimizle gururlanmalıyız! Farklılık iyidir çünkü.. Sonuçta herkes bir bireydir, ve bireyler seçim yaparken, başkalarının özgürlüğünü kısıtlamadıkları sürece, özgürdürler.

herkeste ayni moda