Zika Virüsü

Zika virüsünün geçmişi 1947 yılına kadar gidiyor. Amerikan Sağlık Bakanlığına göre, o zamandan bu yana pek fazla sorun çıkarmayan virüs birden hortladı (tabiri cayiz ise!)

Virüs, Aedes cinsi sivrisinek ile yayılıyor. Son günlerde tüm dünyada konuşlan Zika virüsü, küresel boyutta sorun oldu bile!

Son zamanlarda Brezilya’da doğum yapan hemen hemen tüm annelerin bebeklerinin kafa ölçüsü beklenenden küçük olunca, annelerin hamilelik sırasında hastalandığı tespit edildi. Zika virüsü ile ateşlenerek hastalanan bazı annelerin bebekleri bu şekilde doğum problemleri ve gelişim bozukluklarıyla doğdu. Zika virüsünün yeni doğmuş bebeklerde göz anormalliklerine neden olabileceği de düşünülmekte.

Dünya Sağlık Örgütü dehşet verici bir süratle yayılan Zika virüsünü durdurmak için harekete geçmiş bulunmakta. Küresel acil durum ilan edilmiş durumda. Bu tür bir acil durum en son 2014 yılında Ebola salgınını önlemek için yapılmıştı ki o zaman 11 bin civarında fatalite söz konusu olmuştu. Şimdi Zika virüsünü durudurmak için uğraşan Dünya Sağlık Örgütü önce acilen para, sonra fikir arayışında!