D Vitamini

Harvard Üniversitesinin sağlıkla ilgili soru ve cevap sayfasında şu soruyu ve cevabı gördüm.. Paylaşmadan duramadım! Soru D vitamini kullanıp kullanmamak konusu ile ilgiliydi..

Soru –
Ben 68 yaşında sağlıklı bir beyim. Oldukça sağlık yiyecekler tüketiyorum. Her gün egzersiz yapıyorum, alkol ve sigara kullanmıyorum. Vitaminleri,  sağlıklı günlük diyetimden almaya çalışıyorum ama sadece D vitaminini eczaneden aldığım haplarla sağlıyorum. Bilmek istediğim şey D vitamini haplardan almanın bana faydası olup olmadığıdır.

Cevap –
Güneşe maruz kalan cildimiz, tüm vücut için D vitamini üretir. Her gün belirli süre güneşte kalmak mümkün olsa, D vitaminini ilaçlardan almaya kalmaz. Günün büyük kısmını iç mekanlarda geçiren kimselerin kanında yapılan ölçümler yetersiz D vitamini oranı bulgulamıştır.

Kanda yetersiz D vitamini kalp ve kardiyovasküler hastalıklara neden olabilir. Ayrıca bazı kanser çeşitleri, bağışıklık sistemi hastalıkları da D vitamini yetersizliği ile ilgilidir. Bu durumda eczaneden alınacak haplar vasıtasıyla veya şurup ile D vitamini gereksinimi karşılamak yerinde bir karardır.

Bu da bizden, fuzyonblog okurlarına..

Hangi yiyeceklerde D vitamini vardır?
Süt, yumurta, mantar, ton balığı, somon bağlığı ve tofu D Vitamini açısından zengindir. Ayrıca portakal suyu ve kahvaltılık mısır gevreği alırken D vitamini bakımından güçlendirilmiş olan ürünler seçilebilir.

d vitamini