Sarı Nokta

Okurlarımızdan biri Sarı Nokta olarak bilinen göz hastalığı hakkında bilgi sormuş. Bir göz doktoru olmadığımı bildirmek istiyorum. Bununla birlikte hastalığın İngilizce isminin (ya da Latince) Macular Degeneration olduğunu biliyorum. Küçük bir de net araması yaptım ve bulduklarımı paylaşıyorum:

Sarı Nokta Hastalığı Nedir?

Retinada minicik bir sarı nokta vardır ve gözün görmesine yardım eder. İşte nokta sarı nokta olarak biliniyor. Yaşlılıkla birlikte sarı noktayı çevreleyen doku zayıflar, bu bölge gereken besini alamaz hale gelir ve çeperlerinde bulunan hücrelere oksijen akımı yavaşlar. Bu bölgeye giden besinlerin azalması ve oradan atılacak zararlı maddelerin atılamaması nedeniyle gözün görmesi gitgide zayıflar.

Sarı nokta hastalığının tedavisi yoktur ancak yavaşlatma tedavileri uygulanabilir. Bu sayede ani körlük engellenebilir ve hastalığın hızlı ilerleyişi yavaşlatılabilir. WebMed sitesi prestijli bir sağlık sitesidir ve bu siteden okuduklarımın kısa bir özeti aşağıdadır:

  • Anti-anjiyojenik ilaçlar: WebMed sitesinde anlatıldığına göre anti-anjiyojenik ilaçlar göze zerk ediliyor. İlaçların sağladığı yarar sarı nokta etrafında yeni ve gereksiz damarların oluşumunu engellerken, halihazırda var olan damarların çatlamasını önlüyor. Bu tedavinin hastalığı yavaşlattığı ve görme kabiliyetini arttırdığı söyleniyor. Bu tür ilaçların göze en az iki kez, hekim tarafından zerk edilmesi de öneriler arasında.
  • Lazer terapi: Yüksek enerji lazer ışığı, gözde anormal şekilde büyüyen damarların yok olmasını sağlayabiliyor.
  • Fotodinamik lazer terapisi: Bu iki basamaklı bir terapi olarak biliniyor. Lazer terapide olduğu gibi anormal olarak büyüyen damarları yok etmeyi hedefliyor.  Fotodinamik lazer tedavisi sırasında göze zerk edilen ilaç doğrudan göz damarlarına veriliyor. Hemen ardından hekim göze lazer vererek ilacı aktive ediyor. Bu yöntemle istenmeyen damarların yok olması sağlanıyor.
  • Vitaminler: ABD’de ARED adı altında yapılan bir çalışma, sarı nokta hastalığını incelemektedir. Sarı nokta hastalığından şikayetçi olan kimselerden bazıları C ve E vitaminin çok iyi geldiğini rapor etmiştir. İleri safhada görme bozukluğu olan hastalara beta karoten, çinko ve bakır elementleri de verilmiştir. Ve bu beş maddenin “orta ve ileri” görme bozukluklarını yavaşlattığı gözlemlenmiştir. Fakat.. Lütfen unutmayalım ki bu elementler ve vitaminler, araştırma sırasında bir ilaç kokteyli şeklinde verilmektedir. Bu bilimsel araştırmanın ışığında oluşturulan vitamin ve mineral kompleksi Amerika’da eczanelerde satılmaktadır. 120 adet kapsül içeren ve günde 2 adet kullanılması önerilen paketlerin tanesi yaklaşık 40 dolardan alıcı bulmaktadır.

ARED calışması ilaç kokteyline balık yağı, lutein ve zeaksantin gibi değişik vitamin ve mineraller eklediğinde sonuçlar şunları göstermiştir:

  • Beta karoten sarı nokta hastalığının ilerlemesini önlemedi.
  • İlaç kokteyline eklenen omega 3 (balık yağı) hastalığın ilerlemesini durdurmadı.
  • İlaç kokteylindeki çinkonunun (aşırı dozda verilmediği sürece) yararlı olduğu tespit edildi.
  • Lutein ve zeaksantin karışımı alan hastalarda hastalığın seyrinde yavaşlama görüldü. Bu durumda, belki de lutein ve zeaksantin sarı nokta hastalığının yavaşlatılmasında etkili bir “yavaşlatma tedavisi” olabilir..sari nokta