İçimizdeki Entellektüel

İçimizdeki entellektüel şahıs her daim beslenmeyi ve büyütülmeyi bekliyor.. Palazlanmış bir entellektüelite, tıpkı bir çiçek gibi, sürekli bakım ister.. Geçenlerde eskilerden tanıdığım biri bana: “Seni eskiden entel dantel görürdüm.. Pek ilgimi çekmezdi, entel dantel gibi görünmek istemezdim, ama artık değiştim ben de öyleyim..” dedi.. Ya da bana öyle geldi.. Bazen aynı dili konuşsak da anlayamayabiliyoruz birbirimizi.. Ama entel olmak bir ünvan değildir. Entellektüelitenin tanımı aşağıda.. Entel dantel nedir, onu ben de bilmiyorum!

Hepsinden önce entellektüelitenin ne olduğunu hatırlayalım: Entellektüelite dediğimiz şey bilgi ve beceri toplamak, bu sayede elde edilen bilgi, beceri ve tecrübeyi yaşama aktarabilmektir.

Entellektüeliteyi Beslemek Adına Neler Yapabiliriz?

  • Okumak: Entellektüelite okumakla başlar. Ve inanın bana entellektüel sözcüğü kötü birşeyi temsil etmez. Herkes entellektüel olabilir ve herhangi olumsuz bir yanı yoktur! Okumak iyidir. Daha çok okuyan daha çok bilgi depolar ve daha zeki olur.
  • Hedefler: Hayatımızda belirlediğimiz hedefler bizi belirli bir yöne yönlendirir bu da entellektüelin artmasına neden olur.
  • Maneviyat: Maneviyat hayatın vazgeçilmezidir çünkü beyni rahatlatır, endişeyi ve korkuyu azaltır. Barış ve huzur düşünceleri entellektüelite için şarttır ve böyle düşünceler içinde daha meraklı ve daha irdeleyici olunur.
  • Hatırlamak için not tutmak: Güçlü bir hafıza da entellektüelitenin önemli parçalarından biridir. Unutmamak için akıllı telefona veya kağıda notlar alınmalıdır.
  • Bulmaca çözmek, oyun oynamak: Kağıt üzerinde Sudoku bulmacası oynamak, elektronik ortamda Tetris oynamak zihni çalıştıran iki önemli oyundur.
  • Bol bol su içmek: Beyin bitki gibidir; suya ihtiyaç duyar. Zinde bir beyin için gün boyunca su içmek önerilir.
  • Daha az TV izlemek: Televizyon seyretmek iyidir, ama kötü TV programları seyretmek insanı aptallaştırır. Günümüzde kiloyla üretilen TV dizileri, abuk subuk evlilik programları, olmadık zırvalıklar, akıllara durgunluk veren rezilliklerle oyalanan insanlar televizyonun başında hareketsiz ve beyinsiz oturuyor.. İlle de TV seyredecekseniz belki de belgeselleri de seyrederek dengelemeniz gerekecektir aksi taktirde televizyon aptal bir kutudan başka birşey değildir.
  • Egzersiz: Egzersiz; fit olmak, hareket etmek, formunda kalmak, spor yapmak, sağlıklı yaşam gibi sözlerle özdeşleştirilebilir.Egzersiz vücudu formunda tutarken beyni de zinde tutar. Tüm bedene ve zihne enerji pompaladığı için zekayı açar, başarı ve entellektüelitenin artmasını sağlar.
  • Beyinde temizlik yapmak:Organize Beyinler” başlıklı yazımızda bunu enine boyuna irdeledik. Kısaca tekrarlayalım: Zihni zaman zaman temizlemek gerekir. Temizlenen beyinde yeni düşüncelere ve atılımlara yer açılır. Zihin kapasitesi arttırılmış olur.
  • Uyku: Akıllı telefonları şarj ettiğimiz gibi beyni de şarj etmek gerekir. İnsanın şarj olması, uyku ile mümkündür.
  • Açık havaya çıkmak: Sosyal medya merakımız nedeniyle daha çok içerlerde yaşar olduk. Oysa sosyal medya kaçmıyor, bir yere gitmiyor.. Kaçırdığımız birşey de yok. Öyleyse her fırsatta sokağa, parklara, pikniklere, trekking ortamlarına, dağa, bayıra, kıra çıkalım.. Hiç birşey yapamıyorsak, mahalle arasında gezinelim. Beynimize oksijen gönderelim!
  • Mola almak: Beyni zinde tutmak için molalar şarttır. Bu konuda etraflı bilgiyi şu linkte bulabilirsiniz: Mola
  • Beyin gıdaları tüketmek: Bu tür yiyeceklerin başında ceviz gelir. Zaten ceviz, beyin görüntüsündedir. Ve  beyin gıdaları olarak bilinir. Bunlara ek olarak balık, yeşil yapraklı sebzeler de tavsiye edilir.
  • Beyni sürekli çalıştırmak: Beyin asla durmamalıdır. Sadece uyurken ve belki molalar sırasında durmasına izin verebiliriz. Aktif beyin iyidir!
  • Kelime dağarcını genişletmek: Daha çok kelime kullanarak yaşmak, konuşmak ve iletişimde bulunmak önemlidir. Daha çok kelime bilen, daha iyi anlar. Böylece bilgisini hayata daha kolay adapte edebilir.
  • Konsantre olmak: Gitgide daralan dikkat aralığımız, hiçbir şeye tam manasıyla ilgi gösteremez oluşumuz nedeniyle konsantrasyon olgusuna önem vermek zorundayız. Gün boyunca fokus olmak için linktekiler denenebilir. Ayrıca bu konuda derinlikli yazılarımız şu linkte bulunabilir.

İçimizde bir entel var.. Herkesin entellektüel bir yanı var.. Bunu beslemek, doyurmak ve büyütmek gerekir. Böylece bilgi, beceri ve deneyimler hayata aktarılabilir. Etrafta entellektüeller görmek istiyorsak, bu linki paylaşalım.. Ayrıca entel dantel tanımlamasını bir bilene soralım! Ve entellektüel aslında entelektüel olarak yazılmalıymış.. Nasıl olur? Bu kelimenin İngilizcesi intellectual!

entellektüelite için okumak