Turuncu Alarm: Havuç

Havuç gelir turuncu dendiğinde akla.. Portakal da çağrışır beyinde. Kavuniçi ile turuncu aynı tonlardadır ama nedense “turuncu” dendiğinde kavun gelmez pek akla.. Diyetisyenlere ve uzmanlara göre turuncu bolca yiyecekler yemeliymişiz. Yararlıymış.. Sağlıklıymış.. Biz de o yüzden turuncu alarm diyoruz ama siz telaşlanmayın! Tam tersine sevinç ve ümit çanları çalıyor!

Yaklaşık 50 bin İngiliz kadın üzerinde yapılan bir çalışmanın sonuçlarına göre düzenli havuç yiyenlerin meme kanseri riski azalıyor. Amerikan Klinik Besin isimli dergide yayınlanan bir başka araştırmanın sonuçları da karoten (havuç özü) ihtiva eden yiyeceklerden gelen vitaminlerin bazı meme kanseri türlerinin oluşmasını yüzde 60 oranında engellediğini gösteriyor.

Havuçta bolca karoten bulunuyor ayrıca biber ve ıspanak da karoten içeriyor.

Uzmanlar diyor ki: “Sağlıklı bir diyetin ille de havuç ihtiva etmesi gerektiğini biliyoruz çünkü havuç sağlıklı kiloları korumaya yarayan bir kök sebzedir.. Belki de kilo almayı engelleme özelliğinden dolayı meme kanseri riskini de düşürmektedir..

Uzmanlara göre dengeli bir diyette sebzeler bulunmalıdır. Her türlü sebze ile birlikte havuç da tüketilmelidir ama “süper yiyecek” gibi düşünülmemelidir. Bu bağlamda uzmanlar uyarıyor ve diyor ki: “Göğüs kanseri söz konusu olduğunda süper yiyecek yoktur!

Havuç reçeli tarifi

Fatoş’ça:
Bu kış ilk kez sebze bahçesi yaptım. Normalde hep sebze bahçesi yaparım ama baharda başlar yaz sonuna kadar mahsul alırım. Bu yıl ilk kez kış sebze bahçesi denedim. Brokoli dışında pek mahsul alamadım. Havuçlarıma gelince.. Yemyeşil, canlı ve güçlü yapraklar verdiler. Dışardan bakıldığında iri havuçlar büyüyor gibiydi toprağın derinliklerinde.. Maalesef 2-3 santimden uzun havuç alamadım bahçemden. Tadını soracak olursanız.. Adeta topraktan fışkıran şekerlemeler gibiydiler. Eğer böyle tatlı olacaklarsa seneye yine ekeceğim kısmetse.. Havuçlarımın boyları belki cüce ama tatları dev gibiydi..

Turuncu alarm konusuna gelince.. Dengeli beslenen herkes meme kanseri de dahil birçok kanser riskini düşürebilir. Sadece yediklerimzle değil, sağlıklı kilolarımızı koruyarak, aktif ve hareketli bir yaşam sürerek ve zararlı alışkanlıklardan uzak durarak kanser riskimizi azaltırız. Havuç ile turuncu alarm verdik ki dengeli günlük diyetinize havuç katasınız!havuç