Yine mi Domuz Gribi?

2014 grip sezonu dediğimizde aslında 2013-2014 sezonundan bahsediyoruz. 2015 grip sezonu dediğimizde 2014-2015 mevsiminden bahsediyoruz. Ve bu bağlamda 2016 grip sezonu dendiğinde; 2015-2016 grip sezonudur söz konusu olan.. Çünkü 2015 Ekim ile 2016 Mayıs ayları arasından bahsediyoruz. Bu sezon sorumuz şu: Yine mi domuz gribi?

Bu sene grip sezonu nasıl geçiyor?

Geçen sene bu zamanlar oldukça fazla grip vakasına rastlanmıştı bu sene de geçen seneyi aratmıyor.

flu1

Grip virüsü sürekli değişilikler gösterir bu nedenle her yıl yeni bir yüzle ve yeni huylarla ortaya çıkması mümkündür.

Virüs değişiklikleri iki şekilde olabilir. Bunlardan biri antijen drift olarak bilinir.
B tipi virüste görülen küçük değişiklikler uzun vadede meydana çıkar. Antijen drift yeni virüs eğilimleri göserir ve vücudun immun sistemi bu farklılıkları algılamayabilir. Vücuda giren virüse karşılık vücut antikor üretir. Yeni eğilimleri olan yeni virüs türü oluştuğunda vücudun antikorları bu türü tanımadıkları için yeni bir enfeksiyon oluşur. İşte bu yüzden kimileri bir grip sezonunda birden çok grip olurlar. Bazen de biri biter bitmez diğer grip enfeksiyonuyla, yani peşpeşe, hastalanırlar. Araştırmacılar, doktorlar ve uzmanlar bir takım halinde çalışarak her yıl görülebilecek virüs türünü önceden tahmin eder ve grip aşısını ona göre günceller. Bu nedenle her yıl grip aşısı olunması tavsiye edilir. Ancak grip aşısı olup olmamak kişisel seçimdir.

grip2

Bir diğer değişiklik A tipi virüste görülür. Bu virüsteteki değişiklik antijen shift olarak adlandırılır. Antijen shift birden meydana gelir ve virüsün huyunda büyük farklılığa neden olur. Böyle bir farklılık 2009 yılında görülmüştü ve H1N1 (domuz gribi veya swine flu) virüsü yeni genlerle ortaya çıkarak pandemi (dünya genelinde salgın) haline gelmişti. Böyle durumlarda korunma neredeyse imkansızdır çünkü virüs yenidir ve ne şekilde davranacağı bilinmediğinden aşı da üretilmemiştir. Salgın kısa sürede yayılır ve tehlikeli boyutlara ulaşabilir. Fakat bu tip değişiklikler çok sık görülmez.

grip4
Yukarıda söylediğim gibi grip sezonu yıldan yıla değişebilir ama genelde Ekimde başlayıp Mayısta biter ve en şiddetli aylar Ocak ile Şubattır. Yine grip sezonu Türkiye de dahil dünyanın birçok yerinde oldukça etkin. Acil odaları, doktor ofisleri grip şikayetiyle gelen hastalarla dolu.  Halk sağlığı profesyonellerinin kulağına salgın haberleri gelmeye devam ediyor. Grip çoğunlukla çocukları, yaşlıları ve bağışıklık sisteminde sorun olanları etkiler. Sağlıklı ve güçlü bir yapıya sahip çocukların bile zor atlattığı grip vakaları görülmüştür. Engellemek için: Çocuklara ellerini sık sık yıkamayı, açık havada bol oksijen almayı ve dolayısıyla bağışıklık sistemini güçlü tutmayı, egzersiz yapmayı ve dengeli beslenmeyi öğretmeliyiz. Hareketli mi hareketli bir bu grip sezonunda sağlıklı günler dileriz. Domuz gribi ya da diğer çeşit virüsler.. Lütfen yayılmasını engellemek için elimizden geleni yapalım.
Domuz gribi ile enfekte olmuş olanların yapması gereken şey, hastalığı yaymamak için evden çıkmamaktır. Hatta maske giymek ve bu sayede öksürük ve hapşırıkla parçacıkları etrafa yaymamak da tavsiye edilir. İyice dinlenip bol bol sıvı içmeleri de önerilir. Gerektiğinde doktoru aramak ve/veya doktora gitmek de dikkat edilmesi gereken hususlar arasındadır.grip hasta

Aşağıdaki linkler de ilginizi çekebilir..

Grip ile ilgili diğer yazılarım:

Grip Belirtileri

Antibiyotikler ve Grip

Salgın Var

Hamileler ve Grip

Halk Sağlığı Nedir

Grip Sezonu ve Aşı

5 İyi Alışkanlık

Erkek Sağlığı

Grip Savar Yiyecekler

Sosyal Medya ve Tahmin Analitikleri

Stres, Stres, Bir Kez Daha Stres

Hükümetler Geleceği Tahmin Ederse

Çiçektozu ve Alerjiler

Kış Aylarında Hissedilen Karamsarlık

Antibiyotikler ve Grip

2013 Grip Sezonu

Hava Raporu gibi Grip Raporu

Bu Sene Grip Sezonu Erken Geldi

Seksi Görüntünün Ötesinde Egzersiz Ne İşe Yarar?

Sonbahar Geldi Havalar Değişti

Yetişkinler de aşı olur!

Ürkütücü Mikrop Süpervirüs

Sevgi Çorbası Şifadır

Çikolata

İklim Değişikliğiyle Artan Hastalıklar

Hamilelikte Doğru Bilgi