Göz Sağlığını Korumak

Soru: Genç yaşlardan itibaren vitamin almak suretiyle göz sağlığını korumak mümkün mü?

Bu sorunun cevabı Harvard Üniversitesi Halk Sağlığı Okulundan geldi:

Göz sağlığı üzerine yapılmış bir çalışma vitaminlerin işe yarayıp yaramadığını araştırdı. Bir kokteyl halinde alınabilecek vitaminlerin yaş ilerlemesiyle birlikte görme bozukluklarını yavaşlatmasının söz konusu olup olmadığını inceledi. Fakat sonuçlar gösterdi ki, vitamin kokteylleri görme bozukluğunun önüne geçemiyor!

İlerleyen yaşta görme bozukluğuna neden olan iki sorundan biri katarakt diğeri ise sarı nokta. Katarakt sorunu ameliyat ile düzeltilebilidiği halde, sarı noktanın iyileştirilmesi mümkün olmuyor. Antioksidan vitaminlerin sarı nokta hastalığına iyi geldiği söylenmekteydi. Tavsiye edilen vitaminler A, C ve E olarak biliniyordu. Oysa artık araştırmacılar sarı nokta sorunu olanların vitamin kokteyllerinden fayda sağlamayacaklarını savunuyor.

Henüz sarı nokta hastalığı olmayanların, vitamin kokteyli almak suretiyle bu sorunu geciktirmelerinin mümkün olabileceğini belirtiyorlar (fakat kesinlik yok).

Göz sağlığı ile ilgi bir başka araştırmaya ortalama yaşı 64 olan bir grup kadın katıldı. Ve katılımcılara 7 yıl boyunca B, B12 ve folat karışımından oluşmuş kokteyl-ilaç verildi. Bu karışımın sarı nokta hastalığının oluşmasına engel olduğu bildirildi. Fakat çalışma henüz başka gruplarla üzerinde tekrarlanmadığından, sonuçların doğruluğu tam olarak kanıtlanmadı. Ek olarak, erkekler üzerinde buna benzer bir araştırmanın yapılması gerekiyor. LInkte (evde yapılabilecek) bir göz vitamini tarifi verelim..goz sagligi