Konuşma Bilinci

Konuşma bilinci.. Ya da şuurlu konuşma.. Kelimesi kelimesine bilinçli konuşma!

Ya da kısaca:

Bir şey biliyorsan konuş alim sansınlar

Bir şey bilmiyorsan sus adam sansınlar 

Neden bahsediyoruz? Şuursuz konuşma nedir? Uykuda, ya da herhangi bir nedenden dolayı kendinden geçmişken yapılan konuşma şuursuzdur. Uyanıkken yapılan konuşmanın şuurlu olması beklenir! Günümüzde televizyondan, sosyal medyadan, ve diğer kitle iletişim araçlarından duyulan konuşmalar bilinçsizce sarfedilmiş sözlerden ibaret gibi!

Genelde çoğumuz gündüz uyanık oluruz. Eğer işimiz gereği ya da sağlık durumlarından dolayı gündüz uyumuyorsak bu demektir ki uyanığız. Ayakta uyumuyorsak tabi..

Bilinçli konuşmak için ayakta uyumamak gerekir. Konuştuğumuzda bize ait enerji yayılır etrafa. Kelimelerin enerji yayma özelliği vardır. Bu nedenle dil (lisan ile iletişim) oldukça güçlüdür. Ya da nasıl kullandığımıza bağlı olarak güçsüzdür!

Dil öyle bir potansiyele sahiptir ki; ya iyileştirir, ya da acıtır. Ya cesaretlendirir ya da korku aşılar. Ya motive eder, ya da enerjiyi alır götürür.

Dili nasıl kullandığımıza bağlı olarak karşımızdakini etkileriz. Bu durum politikacılar ve diğer liderler için de geçerlidir. Dilin kullanımına göre halklar ya canlanır ve dinamik hale gelir ya da tersi olur. Veya  kaos, öfke ve kafa karışıklığı yaratır! Dilin kullanımına göre halklar ahlaklı konuşmayı seçer veya gayri ahlaki iletişim hızla yayılır çünkü liderlerce meşrulaştırılmıştır.

Konuşma bilinci dediğimiz şey; neyi, nerede, ne zaman, ne için ve nasıl söylediğimizdir. İnsanız ve konuşmak zorundayız. Her gün, her an, her yerde konuşuyoruz. Bazılarımız büyük kalabalıkları etkilemek için konuşuyor, bazılarımız konu komşuyla, bazılarımız ofiste, diğerleri arkadaşlarıyla ve ailesiyle.. Her gün, her an, her yerde konuşuyoruz! Söylediklerimiz pozitif veya negatif enerji yayıyor. Ne söylediğimize dikkat etmemiz gerekmez mi?

Düşünmeden konuştuğumuzda sözler sırf söylenmiş olsun diye söylendiğinden pek mana ifade etmez. Böyle konuşmalarda sözler ya hiç etkin olmaz ya da ters etki yaparak karşıdakini (karşıdakileri) negatif yönde etkiler. Konuşmadan önce düşünmek gerekir. Düşünülerek sarf edilen sözler akıllıcadır, anlamlıdır, birleştirmeye yönelir, iyileştirmeye uğraşır, motive eder.

Bazen kimi insanlara yanaşıp: “Hayır.. O öyle söylenmez! O şekilde dile getirilmez.. Tamamen yanlış! Hadi bakalım tekrar dene! Bu sefer dikkat et ne söylediğine!” demek geliyor içimden!

Konuşma bilinci aslında, bilinçli ve uyanık yaşamanın bir parçasıdır. Uyanık mısınız? Yoksa savurduğunuz sözler öylesine, ağzınızdan çıkarak serseri kurşun gibi oraya buraya mı çarpıyor?

Bir de şöyle derler: İyi bir hatipte olması gereken üç özellik; ağlayan göz, bitmeyen söz, utanmaz yüz… Siz buna ne diyorsunuz?

konusmak