Süpürge

Süpürmek vardı eskilerde.. Şehirlerde sayıca azalmış olsa da, kırsal kesimde hala kullanışlı bir ev eşyasıdır süpürge.

Modern yaşamlarımızda ev süpürgeleri yerini elektrikli süpürgelere bıraktı. Ama sanırım balkonları yıkarken ille de el süpürgesine ihtiyaç vardır. Yani bir yerlerde ev süpürgesi bulundurmak iyi bir fikir olabilir.. Neden mi?

Sevgili annem beni ziyarete geldiğinde evimin önünü ve arkasını bir güzel süpürür.. Bunu her gün erkenden yapar. Onun için çok önemlidir evin girişini ve arka balkonu süpürmek.

Annem gibi birçok kadın için evinin önünü, balkonlarını süpürmek ve temizlemek doğal bir aktivitedir. Süpürge ve süpürme aktivitesi unutulmaya, kaybolmaya yüz tutmuş olabilir..

Anneme bakacak olursak, süpürmek canlanmak, eskiyi, kirliyi fırlatıp atmak, ve yenilenmek gibi düşüncelerle özdeştir. Süpürmek, yepyeni enerji demektir. Hergün, en erken saatlerde evin çevresini süpürmek ve temizlemek tazelik aşılayan bir ritüeldir. Çünkü ortamı yeni enerjiye, yeniliklere, tazeliklere hazırlar. Bu hazırlık fiziksel olabilir, manevi olabilir, duygusal olabilir, zihinsel de olabilir.. Süpürerek eskiyi defetmiş, yeniye hoşgeldin demiş oluyoruz.

Kısacası, etrafı süpürürken aslında yeni enerjiye sahip olmuş oluyoruz. Pür temiz, iç açıcı, capcanlı enerjiyi evimize almış oluyoruz. Evimizle birlikte bedenimizi de canlandırmış oluyoruz. Gün boyu taze enerjiyle canlanarak ertesi gün yeniden aynı rutin ile enerji aşılamış oluyoruz. Pitoresk!

Herkesin evinde balkon olmayabilir.. Ama ille de bir antre vardır.. Ayakkabıların çıkarıldığı bölüm yani.. Oradan başlayın süpürmeye.. Dış kapının önünü de süpürün ama oraya buraya savurmayın.. Faraşa toplayıp çöpe atın!

Eskilere bir kez daha hayran olmamak mümkün mü? Ne demişlerse doğru demişler. Yaptıkları her şeyde bir mana varmış. Ve bizler tükettik o güzellikleri. Gelecek nesillere aktaracak güzelliklerden habersiziz. Derhal bir süpürge edinmem gerek!

Makedonya'dan süpürgeler..
Makedonya’dan süpürgeler..