Para Hırsı

Bu yazımıza “Para Hırsı” başlığını verdik ama amaç para hırsından başka şeyler söylemek!

Para iyidir, kullanışlıdır ama hayatı salt para hırsı ile yaşamak psikolojiyi zedeler. Biliyorsunuz herşeyin kararı ve dengelisidir aslolan.

Bunları söyledikten sonra bir iki beylik söz daha ekleyelim yazımıza.. Neden beylik? Çünkü herkesin sürekli söylediği şeylerin ötesinde birşey söylemiyoruz ama biz biraz daha samimi olduğumuzu bilmenizi istiyoruz.

Paranın ötesinde mutluluk veren şeyler de vardır. Bunun için enerjinin bir kısmını başkalarına yönlendirmek gerekir. Örneğin bir çocuğu mutlu etmek gibi, bir yaşlıya yardım etmek gibi, hüzünlü birisini gülümsetmek gibi, aç birisine bir öğün yemek vermek gibi, zavallı bir sokak hayvanını zor durumdan kurtarmak gibi..

Birilerini mutlu etmek için ille de tonlarca para harcamak gerekmez. Birilerini mutlu etmek için ille de hediye vermek de gerekmez. Küçük, insanca ve kibarca davranışlar başkalarını mutlu etmeye yeter. Ve bir başkasını mutlu etmek bencilce bir davranıştır çünkü insan sonuçta kendisi mutlanır!

Asansörde tanımadığın insanlara gülümsemek, birisine iltifat etmek, insanlara kibar olmak, gerektiğinde el uzatmak gibi insanca davranışlar sonuçta insana mutluluk olarak döner.

Hayat gösteriş, şaşaa, kibir değil tam tersine ne zaman biteceği belli olmayan basit bir şeydir aslında. Ve hayatta mutluluk, tüm bu basit şeylerde hayat bulur. İnsanın önce kendisine güzel sözler söylemesi, kendisiyle barışması ve aynı huzuru etrafa yayması kendisine daha büyük mutluluk olarak yansır.

Gülücük evrensel bir lisandır oysa para hırsı küçük mutlulukları görmeyi engeller. Dolayısıyla insanın içini karartır. Ne demiştik? Herşeyin kararı iyidir.. Hayat dengeden ibarettir.. Para iyidir ama para uğruna hayatın küçük tatlarından vazgeçmek insanın psikolojisini bozar. Bozuk psikoloji etrafa yansır. Devamında ne mi olur? Zavallılar, yoksullar, hastalar, yaşlılar, güçsüzler ve ilgi bekleyen diğer canlılar görünmez olur. Para iyidir, ama para hırsı kötüdür. Bizi insanlığımızdan uzaklaştırır.. Öyleyse.. Gülümseyerek başla, iyilik yap, mutlandır, ve kendin de mutlan!

mutluluk budur

One thought on “Para Hırsı”

Comments are closed.