Uzayda Fabrika Kurmak

Uzayda fabrika kurmak tıpkı bilimkurgu senaryo cinsinden bir söylem gibi görünse de, Amazon CEO’su milyarder Jeff Bezos tarafından ortaya atılan bir öneri.

Asteroid madenleri ve ay kasabaları oluşturmak gerektiğini düşünen milyarder bu tür yaşam ortamları oluşturmanın gerekliliğini savunurken aslında dünyayı bir nebze olsun rahatlatmak niyetinde.. “Uzayda fabrikalar oluşturulmalı ve kullanılmalı ki dünya biraz rahatlasın!” diyor..

Amazon’un sahibi Jeff Bezos’un aerospace (hava-uzay) üretim firması ve uzay uçuşları gerçekleştirmeye yönelik bir de servis firması var. Bu şirket Blue Origins adı altında NASA ile ortak projeler yürütüyor. Bezos’un çıkış noktası şu: Ticari uzay endüstrisi geliştirilmeli ve bu sayede insanlık ve Dünya oradaki kaynaklardan yararlanmalı.

Uzaya gerçek anlamda fabrikalar kurmak için istasyonlar geliştirmeyi planlayan milyarder, gelecek nesillerin uzay yaşamını bir sonraki basamağa çıkaracaklarını söylüyor. Gelecek nesillere girişimci ve dinamik bir uzay yaşamı hazırlamayı hedefliyor. Ve bu bağlamda uzay gezilerinin ucuzlatılmasını da öneriyor. Diğer bir uzay girişimcisi ve milyarder Elon Musk’ın tersine, Mars’ın öncelik olmaması gerektiğini savunan Bezos uzaya güneş panelleri yerleştirmekle işe başlamayı öneriyor.

Bezos şöyle diyor: “Dünya yaşanılacak en iyi yer fakat enerji burada sınırlı. İşte bu nedenle yaklaşık iki yüzyıl kadar sonra ağır endüstri dünyadan uzaya geçirilmiş olacaktır.”

Bezos’un Blue Origin isimli firması NASA ile ortak çalışıyor ve yeni uzay taşımacılığı projelerinde söz sahibi durumunda. Ve bu ortaklık uzayda fabrikalar kurmak için altyapı hazırlıklarının yol haritasını oluşturuyor.

Uzay Fabrikaları, Göktaşı Madenleri, Ay Şehirleri felan derken, teknoloji ve uzay çağı da gözümüzün önünde tarih yazıyor yakalayamayacağımız bir hızda her gün yeni düşünce ve uygulamalara sahne oluyor.

jeff-bezos-blue-origin-launch-pad