Kas Kasılmaları

Bu yazımda, benim gibi kas kasılması sorunu yaşayanlara bir iki taktik vermek istiyorum.

Kas kasılmaları ille de koşuculara, bisikletçilere, yüzücülere ya da genel anlamda yoğun egzersiz yapanlara özgü değildir. Toplumun hemen hemen yüzde 20’si kas kasılmalarından şikayetçidir. Ayrıca gün boyunca yüksek topuklu ile dolaştıktan sonra gece adale spasmı ile uyanmak da bayanlara özgü rahatsızlıklardan biridir.

Ben uzun yıllar boyunca yolculuklarıma çıkarken valizde spor içecekleri taşıdım. Çünkü kas kasılmasının en önemli nedeni spor yaparken vücuttan terleme ile atılan elektrolitlerdir. Spor içecekleri de yoğun elektrolit (magnezyum ve potasyum) ihtiva eder. Düşünsenize bavulda şişeler dolusu spor içeceği taşıyorsunuz çünkü gittiğiniz ülkede bunları bulmak mümkün değil! Tam hammallık!

Fakat son zamanlarda mucizevi iki ilaç buldum.  Bunlardan biri turşu suyu! Evet, kas kasılması hissettiğinizde bir fincan turşu suyu içerseniz iki saniye içinde rahatlarsınız. Yalnız başka sağlık problemleriniz nedeniyle turşu perhiziniz varsa, bu yöntem size uygun olmayabilir. O durumda kasılan bölgeye sürülmek üzere inanılmaz bir başka mucizevi ilaç önereceğim: Vicks. Soğuk algınlığında, nezle ve grip gibi hallerde solunum yollarını açmak üzere kullandığımız Vicks, adale kasılmalarında (nohut büyüklüğünde bir miktar deri üzerine sürülerek) kullanıldığında iki saniyede mucizevi bir iyileşme elde edilir.

Yoğun egzersiz yapan, gereğinde gün boyunca yüksek topuklularla dolaşan biri olarak geceleri sıklıkla kas kasılması ile uyanırım. Artık spor içeceklerini aramıyorum, buzdolabında turşu suyu bulunduruyorum. Ya da yukarıda anlattığım gibi Vicks kullanıyorum. Kas tutulmasi sorunu olanlarla bu kolay ve ucuz yöntemleri paylaşmak istedim. Fakat mentol kokusu hoşunuza gitmiyorsa ve turşu suyu da size göre değilse, bu iki yöntem size uymayabilir.

Turşu suyunda yüksek miktarda sodyum ve potasyum bulunduğu için spordan önce veya sonra bir çay bardağı turşu suyu içilmesi öneriliyor. Yani kas kasılmasına ne iyi gelirmiş? Turşu suyu!

sporcu kaslari