Bardak Çektirmek

 

Rio Olimpiyatlarında yüzücülerin omuz, kol ve sırtlarında gördüğünüz, bardak çekmekten ileri gelen kırmızı iri noktaları merak ediyorsanız.. Efendim bardak çektirmek (şişe çektirmek olarak da bilinir), Amerika’da son derece popular bir kocakarı uygulamasıdır.

Birçoğunuz biliyorsunuzdur ama yine de kısaca anlatayım: Bu uygulama Çin kökenli bir uygulamadır ama büyükannelerinize sorarsanız, onlar da pekala biliyordur bardak çekmeyi. Çin tıbbi uygulayan doktorların sıkça başvurduğu bu yöntem için çay bardağı (belki daha küçük) cam tüpler gereklidir. Bunların içi ısıtılarak ete vakumlattırılır. İçine ispirto ile pamuk yakarak ete çevrilip vakum yapılan şeklini gördüm. Eğer maharetli birisi tarafından yapılıyorsa sorun yok ama bilinçsiz ellerde içinde alevli pamukla tene çevrilmiş bardak epey tehlikeli olabilir.

Bardak çevirmek İngilizcede cupping olarak bilinir. ABD’de özellikle ünlülerin başvurduğu bu yöntem birçok sorunu iyileştirmek için kullanılır. Örneğin adale ağrıları, eklem ağrıları, egzama ve sivilce gibi deri problemleri, solunum yolları bozuklukları, bronşit, zatürre, ve alternatif kanser tedavileri.   Bu tedaviye ilk kez 2014 yılında ünlülerden Gwyneth Paltrow başvurmuştu. Daha sonra Victoria Beckham ve Jennifer Aniston da vücutlarının değişik bölgelerinde kırmızı iri noktalarla görüldüler. Böylece bardak çektirmek, alternatif bir sağlık uygulaması olarak, Amerikan yaşamına girmiş oldu.

Fatoş’ça:

Bu yazımla bardak çektirmek işleminin ABD’de ne denli yaygın olduğunu söylüyorum. Hiç kimseye bu yöntemi uygulamalarını dikte etmiyorum. Eğer yaptıracak olursanız risk tamamen size aittir.

bardak cektirmek