Çay İçmek Felçleri Engelleyebilir

Düzenli çay içmek felçleri önleyebilir. Toplam 11 yıl süren geniş bir bilimsel çalışmaya dünyanın değişik bölgelerinden 500 bin çay-sever katıldı ve çayın felç önleyici özelliği araştırıldı.

Günde 3 kupa (6 çay bardağı) çay içenlerde felç riskinin yüzde 13 azaldığı bulgulandı. Fakat bu sonuçlar günlük düzenli çay içen kişiler üzerinde geçerliydi. Yani arada bir çay içen kimslerde felç riski azalması söz konusu olmamıştı.

Bu çalışmaya değişk coğrafyalardan değişik ırklardan insanlar katıldığı için bilimciler ne çeşit çayların en fazla felç önleyici olduğunu da araştırdı. Bulgular yeşil çayın en etkin olduğunu gösterdi. Ancak araştırmacılar her türlü çayın yararlı olduğu görüşünde birleşiyor çünkü çayda antioksidanlar bulunuyor. Ayrıca çay sayesinde susuzluk gidermek de mümkün. Hem harareti alan hem de antioksidanlarla bünyeyi besleyen çay bu şekilde felçlerin önüne geçmeyi başarmış oluyor. Tüm bunların üzerine bir de kafein giriyor işin içine.. Aşırıya kaçmamak şartıyla kafein sağlıklı bir madde olarak biliniyor çünkü kanın hareketinde ve damarların açılması işleminde kafeinin işlevselliği büyük rol oynuyor. Fakat günde 5 kupadan fazla çay içmek (10 çay bardağı) vücudun suyunu emmeye sebep olacağı için sağlıksız görülüyor. Ve ayrıca böbreklere de zarar verebileceği söyleniyor.

Kısaca söylemek gerekirse felçleri engellemek için çay içmek, düzenli içmek ama kararınca içmek öneriliyor.cay icerek felc riskini azaltmak