Duygusal Zeka

Duygusal zeka (ben bazen buna sosyal zeka da diyorum) son zamanların öne çıkan beyinsel faaliyetlerinden biri. Zekanın sosyal işlevi de diyebiliriz buna.. Sürekli değişen toplumların popüler kültüre paralel olarak değişen psikolojiden bahsediyoruz. Toplumsal psikoloji ve insan davranışının bir arada yoğrulması sonucu insanlar ya duygusal açıdan zekileşiyor ya da tam tersi oluyor..

Duygusal zeka insanlığın başlangıcından beri var ama daha yeni son birkaç yılda herkesin ağzında konuşulan bir terim haline geldi.

Duygusal zekaya sahip insanlar kendi içsel duygularını iyi analiz edebilen kişilerdir. Ve bu insanlar etraflarındakilerin duygularından da haberdardırlar. Ve duyguları, yapmakta oldukları işlerden ayırabileme kapasitesine sahiptirler. Kısacası bu tür insanlar karşılaştıkları zor durumları sakin ve soğukanlı bir edayla beretaraf edebilirler.

Yüksek duygusal zekaya sahip insanların daha varsıl olduğu, akıl sağlığı konusunda pek sorun yaşamadıkları, depresyon ve endişe gibi sorunlarının olmadığı, daima manalı ve yerli yerinde karar verdikleri, sosyal yaşamlarında ve mesleklerinde hep başarılı oldukları ve istikrarlı bir yaşam sürdükleri bulgulanmıştır.

Neden duygusal zekası yüksek kimseler hep başarılı? Aşağıda birkaç neden sıralanmıştır:

  • Başka insanların dramasıyla ilgilenmezler. Bunu söylerken duyarsız, duygusuz, soğuk ve katı insanlar olduklarını ima etmiyoruz. Duygusal zekası yüksek olan insanlar başkalarına karşı empati duyarlar fakat onun ötesinde olabilecek tüm dramalara karşı kendilerini geri çekebilirler. Kimsenin dramasının içinde hapsolmazlar. Yani kavga, gürültü, kaos ve drama içine çekilmezler. Sadece dinlerler, sakince akıl verirler, ve yardım etmeye hazır olduklarını dile getirirler.
  • Şikayet etmezler. Sürekli şikayete eden, birşeylerin kurbanı olduğunu söyleyen, mağdur edabıyatı yapan, fakirlikten, yokluktan, hastalıktan, sundan bundan şikayet eden insanları bilirsiniz. Duygusal zekası yüksek olan kimselerin şikayet ettiğini hiç görmezsiniz çünkü onlar kimseyi suçlamaz. Onlar sorun varsa çözüm üretmeye kalkışırlar. İşin içinden çıkamak mümkün değilse rahatlamak için dua ederler, ibadete vakit ayırırlar, meditasyon yaparlar veya egzersizle rahatlarlar.
  • Hayır demesini bilirler. Hayır derler çünkü kendilerini kontrol etmesini iyi bilirler. Birileri tarafından yönlendirilemezler. Kendilerine de hayır derler. Örneğin bu tür insanlarda özyikim yoktur. Daima dengeli ve kontrollüdürler. Örneğin gereğinden fazla yemezler, bugünün işini yarına bırakmazlar, boşa israf etmezler, yanlış ve illegal şeylerden uzak dururlar.
  • Dedikodu yapmazlar. Dedikodu yaptıklarında başka insanların dramasına kapılıp gideceklerini iyi bildiklerinden, bu kötü alışkanlıktan uzak dururlar. Başkalarını üzmek ve utandırmak gibi davranışlardan köşe bucak kaçtıkları için dedikoduya asla vakit ayırmazlar.
  • Mutlu olmak için kimseye ihtiyaçları yoktur. Vakit geçirmek için kimseyi beklemezler. Kendilerini daima meşgul tutarlar ve bu sayede hep mutludurlar. Kendi kendilerine yeterler. En sıkıntılı zamanlarda duaya ve ibadete başvururlarken, en sıkıcı zamanlarda da hobilere ve iyi zaman geçirecek aktivitelere başvururlar. Mutlu olmak için kimseye ihtiyaçları yoktur. Kimse onları mutlu da mutsuz da edemez! Ve tabi mutsuz olmamak için affetmeyi bilirler.
  • Kesinlikle karamsarlığa düşmezler ve kendileri hakkında olumsuz düşünmezler. Pesimist insanları bilirsiniz; kendileri hakkında hep ümitsizdirler. Fakat duygsal zekası yüksek olanlar, optimist kimselerdir. Neyi yapabildiklerini ve neyi yapamadıklarını iyi bildiklerinden, beklentilerini de ona göre ayarlamışlardır. Olmayacak şeyi istemezler. Olacak şey için uğraşırlar ama olmadığında kesinlikle olumsuz ve negatif düşüncelere fırsat tanımazlar.
  • Geçmişe mazi demeyi iyi bilirler. Onlar geçmişte yaşananlara asla tukaka demezler. Geçmişi onurlandırırlar. Yanlışlıklardan bile ders çıkardıkları için kötü sayılabilecek geçmiş onlar için alınacak derslerin olduğu iyi bir fırsat gibidir. Her yanlışta bir fırsat görürler. Asla geçmiş için ağlayıp yanmazlar. Geçmişte yaşayan insanların hem bugünü hem de geleceği harcadıklarını iyi bilirler. Geçmişte boşa zaman geçirmek yerine kendi kendilerine yeterek, şükrederek ve umut ederek gıpta edilecek bir yaşam sürerler.

Duygusal zekası yüksek olan insanların özelliklerini sıralık.. Şimdi siz kendinizi, davranışlarınızı ve duygusal zekanızı gözden geçirin isterseniz. Değişmek gerekiyorsa bilin ki hiç birşey için geç değil! Evet şimdi artık duygusal zekayı daha da yükseltmek ve bu sayede rahat bir hayat yaşamak sizin de hakkınız. Bugünden tezi yok, duyguları kontrol ediyorsunuz! Zengin olmak sizin de hakkınız!

duygusal zekaya sahip insanlar zenginlesir!