İnsanca Bağlantılar

Lady Gaga, Illusion isimli şarkıyı daktiloda yazdı. O da fiziksel dokunuşları özleyenlerden.. Ve diyor ki: Etrafımızdaki her şey çakma. Sosyal medyanın yaşantılarımıza getirdiği tek şey sahtelik ve yalnızlık. İnsanlar online yaşamı günlük yaşam sanıyorlar, günlük yaşamı ise online yaşam diye bellemişler.. İşte böyle karıştı insanların kafası.. Yapılacak şey; artık bu illüzyondan kurtulmak ve gerçek hayatta insanca bağlantıya geçmek.

Bir Soru: Daktilo Nedir?
Kabaca anlatmak gerekirse, daktiloyazı yazma makinesidir. Üzerinde bir klavye ve kağıt yerleştirilecek iki rulo vardır. Yani daktilo, kağıt geçirilerek yazılan, gerektiğinde kopya kağıtlarıyla birden çok nüsha çıkarmaya yarayan bir yazı makinesidir. Daktilo elektrik, elektronik veya manuel olabilir.

Çocuklarla oyun bile oynamıyoruz artık! Veriyoruz ellerine bir elektronik aygıt.. Daha iki yaşında başlıyorlar insansız uçuşa!

Online ortamda herşey toptan satış için dizayn edilmiş gibi, herşey süper hızlı, hiç birşey özel değil. Cisimlere, eşyalara fiziksel olarak dokunabilmek [neredeyse] eskilerde kaldı! Hepimizin biraz yavaşlamaya ihtiyacı var belki de! Özümsemeye, analiz etmeye, insanlık adına nerden gelip nereye gittiğimize bakmaya gerek var belki de.. Çok geç olmadan!

Ve unutmayalım, fiziksel olarak dokunabildiğimiz her şeyde karakter de var! Lady Gaga ne iyi yapmış da daktilo kullanmış çünkü eski eşyalara dokunabilmek öyle hoş bir duygu ki! O eşyanın geçmişiyle bağlantı kurmaya imkan tanıyor. Yeniden insan olmaya, yitik duyguların yeniden kazanılmasına fırsat oluşturuyor. Yok.. Hayalperest değilim. Aksine çok gerçekçiyim! Siz de eşyalara, mümkünse, eski eşyalara dokunmayı deneyin!

Daha şimdiden, sanaldan önceki, o eski halimizi özlüyorsak demek ki henüz robotik yaşamlar istemiyoruz. Arabaları kendimiz sürmek istiyoruz. Robot hizmetkarlar istemiyoruz. Virtuel gerçeklik denen şeyle bu güzelim dünyada yaşayamadan yaşlanıyoruz. Biz yapay zeka derken, manyak dünya liderleri dünyayı tehlikeli bir sona sürüklüyor. Bizler online hayatta, sosyal medyada, sanal hayatlarda yaşarken onlar dünyayı istedikleri gibi oynuyorlar. Online yaşam topyekün bırakılmaz bu saatten sonra ama gerçek hayattaki insan bağlantılarını da unutmamak gerekir. Yoksa, ne kaldı bizden geriye?daktilo