Akıl Sağlığımızı Nasıl Koruyacağız?

Her geçen gün dünyanın daha fazla kaosa sürüklendiğini hisseder oldum. Ve ben bu düşüncede yalnız değilim.. Birçok değişik yerde, birçok değişik gruptan aldığım duyumlar da aynı şeyi kanıtlıyor. Son zamanlarda çokça duyduğum şu sözleri siz de söylemiş, duymuş olabilirsiniz.. “Neler oluyor dünyaya? Delirmek işten bile değil.. Akıl sağlığımızı nasıl koruyacağız?”

Amerikan Ulusal Akıl Sağlığı Derneğinin önerileriyle hayatınıza denge getirmek ve olumlu yaklaşımı etrafınızdakilerle paylaşmak isterseniz okumaya devam edin:

  • Kendinize Değer Verin. Kendinize nazik ve kibar olun. Kendinizi küçümsemeyin, eleştirmeyin. Kendinize zaman ayırın. Hobilere, hayata geçiremediğiniz ama hep geçirmek istediğiniz projelere, meditasyona, ibadete, okumaya, yeni şeyler öğrenmeye vakit ayırın. Çocuklarınız varsa onlarla manalı aktiviteler yapmaya zaman ayırın. Torunlarınız varsa onları da aktivitelerinize katın. Çocuklar mutluluğu iyi bilirler ve biz yetişkinlerin çocuklardan öğreneceği çok şey var!
  • Beden sağlığınıza dikkat edin. Beden sağlığı ve zihin sağlığı daima kolkoladır. Birini bırakacak olursanız öteki de zarar görür. Bu nedenle sağlıklı beslenin, kötü alışkanlıkları bırakın, bol şu için, hareketli ve aktif bir yaşam için egzersizi günlük rutininize ekleyin, uykusuz kalmayın.
  • Sevdiğiniz insanlara vakit ayırın. Ailesine ve manalı dostluklara zaman ayıran insanların daha az depresyona girdiği gözlemlenmiştir. Aile, akraba, ahbap ve arkadaşlarla sıkça bir araya gelerek aktiviteler yapın (örneğin; yürüyüşler, piknik, film geceleri, çay ve kahve saatleri, vs. )
  • Gönüllü çalışmalara katılın. Enerjinizi ve kendinizi gönüllü çalışmalara adarsanız işin bitiminde hafifleme ve rahatlama hissedersiniz. Başkasını mutlu etmek demek, insanın kendini mutlu etmesidir. Gönüllü çalışmak aslında bencil bir uğraşıdır.
  • Stresle baş etme yöntemlerini öğrenin. Stres hayatımızın bir parçasıdır ve kaçış yoktur. Fakat stresle baş edebiliriz. Örneğin günlük yaşama katılmış yürüyüşler, periyodik olarak günlük yazmak, belirli bir hobiye merak sarmak, gülümsemeyi prova yapmak, dışarıda gülümsemeyi denemek, nükteyi hayatın içine sokmak, aroma terapilerle rahatlamak, dua ve ibadete sarılmak.
  • Zihninizi susturun. İbadet bu konuda büyük faydalar sunar. Güne uyanınca yapılacak dualar rahatlatır.  Herkes ibadet etmek istemeyebilir, bu durumda meditasyon ve yoga da işe yarar.
  • Hedefleriniz ulaşılabilir olsun. Hayatta nereye gelmek istediğinize dair gerçekçi hedefler belirleyin. Akademik olarak, profesyonel anlamda ve kişisel kimliğinizle hangi hedeflere ulaşmak istediğinizi belirleyin. Bunları bir kağıda yazın. Yükseklere hedeflemek kolaydır ama her zaman gerçekçi bir yaklaşım olmaz. Günlerce, aylarca, yıllarca birçok şeyi başarıyoruz ama çoğu kez bunlar ya yetmiyor bize ya da gözden kaçırıyoruz. Oysa neyi hangi sürede yapabileceğimize dair ipuçları geçmiş başarılarda saklıdır. Başarılarınızı yazın ve bunlardan yola çıkarak yeni girişimler tespit edin.
  • Monotonluktan uzaklasın. Günlük rutinlerimiz iyidir fakat bir süre sonra monotonluk getirir yaşama. O yüzden hergün yaptığınız şeylere ufak farklılıklar getirin. Örneğin ben her gün yürüdüğüm yolu bazen tersten gidiyorum, bazen yeni rotalar ekliyorum. Siz de böyle değişikliklerle yenilikler ekleyebilirsiniz günlük rutine. Ofiste veya evde yeni fotoğraflar, yeri değiştirilen mobilya, yeni bir kahveci dükkanı keşfetme, periyodik olarak yeni bir komşuyla tanışmak gibi hedeflerle monotonluk azaltılabilir.
  • Kötü alışkanlıklardan uzaklasın. Hayat çok ama çok kısa ve berbat alışkanlıklarla tüketilmeyecek kadar değerlidir. Ne alkol, ne uyuşturucu, ne sigara hiç biri “kişisel ilaç” gibi kullanılmamalıdır! Kahve için. Çay için. Bol bol su için. Ama kötü şeyler içmeyin, çekmeyin!
  • Duygularınızı gizlemeyin. Örneğin öfkelendiyseniz bunu karşınızdakinize belli edin (Fakat kaba kuvvet, şiddet ve saldırganlık şeklinde değil, konuşarak!). Harvard Üniversitesi’nin araştırması, her duruma olumlu yaklaşmaya çalışıp, problemleri görmezden gelmenin akıl sağlığına zarar verdiğini gösterdi.
  • Durumunuza göre profesyonel tedavi gerekiyorsa, hiç zaman kaybetmeyin! Bir psikiyatrist veya psikolog görmek zayıflık değildir.

Akıl sağlığımızı koruyalım. Akıl sağlığını nasıl koruyacağını öğrenmek isteyenlerle bu düşünceleri paylaşalım.Akıl sağlığımızı nasıl koruyacağız?