Değişik Ülkelerde Neler Öğrendim?

Değişik ülkelere gitmek göz açan bir deneyimdir. İnsan bilinçli veya bilinçsiz sürekli yeni şeylere maruz kalır ve öğrenir.

Farklı kültürlerde farklı topluluklarla konuşmak, iletişim kurmak ve anlaşmak insanı farklı bir boyuta taşır. İçinde büyüdüğünüz, içinde yaşadığınız bir ülkeden farklı bir ortamda yepyeni bir atmosferde sarılı bulursunuz kendinizi. Bu insanın dünyaya ve olaylara bakışını değiştirir. İnsan ister istemez kıyas yapar. Kıyas kendi geldiği yerle olur, gittiği diğer yerlele de olur. Sonuçta kişi ille de kıyaslar, anlamaya çalışır, özümser ve bu süreçte algılayarak büyür. Değişik insan gruplarıyla yapılan iletişimler aradaki sınırları da yok eder. Hem orada yaşayanlar için hem de oraya ziyarete gidenler için yolculuk çok manalı deneyimler haline gelir.

Farklı kültürlerde insan, kendinin ve bu dünyada yapabileceklerinin ne denli küçük olduğunu algılar. Kendini bir nokta olarak görür. Dünyanın hem devasa büyüklükte bir yer olduğunu, hem de evrende küçücük bir yer olduğunun ayırdına varır. Bence başka insanların arasında bambaşka coğrafyalar ve değişik yapıların arasında kendi boyutlarının minnacık olduğunun farkına varmıyorsa insan, tüm duyuları açık değildir. Değişik ülkelerde zaman geçirmiş insanda daha çok empati duygusu gelişir. İnsanlık adına daha çok şey yapmak isteği duyar. Çünkü ya yaşadığı yerden daha iyi yerler görür ve özenerek kendi ortamına taşımak ister, ya da yaşadığı yerden daha kötü yerlerin ezikliğiyle insanlık adına olası girişimlere dair fikirler geliştirir.

Farklı kültürlerin sunduğu farklı ortamlar kişiyi kendine getirir. Hayata, nimetlere, doğaya saygısın arttırır. Hayatın doluluğunun farkına varır insan. Daha çok bağlantı yapmak, daha çok yer gezmek, daha fazla şey öğrenmek ihtiyacı duyar. Farklı yerlerden dönüşte insanın duyuları açılmış, keskinleşmiş olur. Perspektifi de değişmiştir.

Değişik ülkelerde çok değişik şeyler öğrendim, ve öğrenmeye devam ediyorum. Bazen öğrendiğimin farkına varmadan kapmış olduğumu farkettim ve hiç beklenmedik zamanlarda öğrendiklerimin ortaya çıktığına şahit oldum. Çok yaşayan mı bilir, çok gezen mi demişler. Bence çok gezen daha çok bilir. Umarım çok gezmek, dünyayı dolaşmak isteyen herkesin başına değişik ülkeler gelir! 🙂farkli kulturler