Domates Soslu Köfte

Birkaç sene önce oğlum ilkokulda iken yaşgününü evde kutlamak istedi. O sene partiye katılan 12 oğlan çocuğu davetliydi. Çocuklardan 5 tanesi yatıya kalmıştı. Sürekli aç erkek çocuklarını iyi doyurmak lazım! O sene dışarıdan yemek sipariş etmek yerine evde kendim pişirmeyi tercih etmiştim. Akşam yemeğinde genç beyler için menümüzde spagetti, domates soslu köfte, sarmısaklı ekmek, marul salatası, meyve suyu ve dondurma vardı. Çocuklar bütün yemekleri çok beğenmişlerdi. Ertesi gün anneler çocukları almaya geldiğinde oğlanlardan biri (Jabari) annesini gördüğünde şunları söyledi: “Annecim dün akşam domates soslu köfte ve spagetti yedik. Köfteler çok güzeldi. Tarifini al da sen de aynı köfteden yap..” Jabari’nin annesi beni her gördüğünde “Ne vardı senin o köftelerde..  Jabari hala o köfteleri sayıklıyor..” der.. Daha sonra Jabari’yi ve çocukları sadece spagetti ve domates soslu köfte için davet etmek istedim ama hiç kısmet olmadı. Şimdi tarif veriyorum:

Köfte için malzemeler
2 dilim bayat etmek içi
Yarım fincan süt
700 gram kıyma
2 çırpılmış yumurta
1 diş kıyılmış sarmısak
Bir miktar kıyılmış maydanos
Tuz ve karabiber

Domates sosu için malzemeler
6-8 büyük domates (soyulmuş ve ince kıyılmış)
6 çorba kaşığı zeytinyağı
2 diş kıyılmış sarmısak
Bir fiske acı biber
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı biber salçası
Tuz ve karabiber

Ekmekleri didikleyip sütün içinde bekletelim. Daha sonra çıkarıp sıkalım ve geniş bir kapta kıyma ve yumurta ile karıştıralım. Kıyılmış sarmısak, maydanoz, tuz ve biberi ekleyerek yoğuralım. 24 parçaya ayıralım ve ceviz büyüklüğünde toplar yaparak üzerine hafifçe un serperek kenarda bekletelim. Daha büyük 12 köfte yaparsanız tam Amerikan standartlarında köfte olur!

Bu arada sosu hazırlamak için bir tavada zeytinyağına salçaları ekleyelim orta ısıda yaklaşık 5 dakika pişirdikten sonra sarmısak, acı biber ve ince kıyılmış domatesi koyalım. Bu karışımı yarım saat pişirelim ve köfteleri ekleyerek 15 dakika kapağı kapalı pişirmeye devam edelim.

Domates soslu köfte salata ile servis edilebilir. Eğer makarnanın üzerinde servis ederseniz bambaşka bir lezzet haline gelir. Doğum günü partisinin menüsünde sarımsaklı ekmek de vardı. Nasıl yapıldığını merak edenlere: Bir diş sarmısak ekmek dilimlerinin üzerine hafif bastırılarak gezdirilir (tebeşirle tahtaya birşeyler çizer gibi ekmek dilimlerinin üzerinde sarmısak gezdirilir). Bu şekilde ekmekte sarmısak kokusu olur. Eğer daha yoğun sarmısak tadı arzu ederseniz 1 ya da 2 diş sarımsağı ezin ve ekmeklerin üzerine sürün. Ardından her dilimi tereyağı ile yağlayın ve sıcak fırında 3 dakika bekletin.
Et yiyen herkesin lezzetli bulacağı domates soslu köfte hazırlaması kolay bir tariftir.. Ve herkese tavsiye ederizdomates soslu kofte