Kitap Okumak Ömrü Uzatıyor

Mutlu insanlar daha uzun yaşar dedik.. Stresten arınmak ömrü uzatır dedik.. Sağlıklı beslenmekten, bazı hastalıkların erken teşhisinden, muhtaçlara yardım edenlerden ve bu tür davranışların ömrü uzattığından bahsettik.. Hatta yürüyüşlerin de uzun yaşamaya neden olan bir egzersiz çeşidi olduğunu söyledik.. Şimdi de kitap okumanın ömrü uzattığını bildiriyoruz.

Bu sonuca bilimsel yöntemlerle varıldı. Yale Üniversitesi araştırmacıları Eylül 2016’da Sosyal Bilim ve İlaç isimli dergide bir çalışmanın sonuçlarını yayınladılar ve kabaca şöyle dediler: Haftada 3.5 saatten fazla kitap okuyanların hayatta kalma olasılığı, diğerlerine göre daha uzundur!

Toplam 3,635 kişinin katıldığı ve 12 yıl süren araştırmada, yaşları 50+ olan katılımcılar 3 grupta incelendi: Kitap okumayanlar, haftada 3.5 saatin altında kitap okuyanlar ve haftada 3.5 saatten fazla kitap okuyanlar. Katılımcılar kitap okuma alışkanlıklarını tasvir ettiler ve eğitim, gelir düzeyi ve sağlık durumları da çalışmada etmen olarak göz önünde bulunduruldu.

Haftada 3.5 saatten az kitap okuyanların hayatta kalma olasılığ hiç kitap okumayanlara oranlar yüzde 17 daha fazla bulgulandı. Haftada 3.5 saatten fazla okuyanlarda ise hiç okumayanlara göre yüzde 23 daha uzun yaşama olasılığı bulgulandı. Bu sonuçlar daha çok kadınlarda gözlemlendi. Buna ek olarak yüksek gelir seviyesi de etkenlerden biriydi.

Kitap okumak yerine magazin ve gazete okuyanların, hiç okumayanlara göre daha uzun yaşadığı gözlemlense de, kitap okuyanlar kadar belirgin bir farklılık bulgulanmadı.

Kitap okumak, dergiler, magazinler ve gazeteleri okumaktan daha önemli olabilir. Bunun nedeni ise kitap okurken okuyucunun beynini daha uyanık tutması ve daha uzun süreyle algılarını açık tutabilmesi. Böylece algılama, anlama, düşünme ve fikir üretme becerilerinin artması ve dolayısıyla yaşama sürecinin uzaması olarak değerlendiriliyor.

Tüm bunlar ilk bulgular ve araştırmacıların bu konuda daha fazla çalışma yapması gerekli. Ve daha önce yapılan çalışmalarda roman okumanın insan beyninde empati ve anlayış kanallarını açtığını ve dolayışyla insanca duygularla beslediği bulgulanmıştı.

Evet, kitap okumak ömrü uzatıyor. Bilinen bir baska gerçek de; günde 6 dakika bile kitap okumanın stresten yüzde 68 uzaklaşıyor olması!

Fakat daha fazla detay ve bilgiye ulsaşmak icin araştırmacılar bu konuda yeni çalışmalar yapmalı! Bir de ilginç bilgi verelim: Washington Post’a göre dünyada en çok kiap satılan ülkeler Hindistan, Tayland ve Çin. Bu listede ABD 25inci sırada bulunuyor.kitap okuyan kiz