Hijyen

Sevgili peşinde koşmadan önce hijyen konusundan emin olmalısın: Ağzın ve dişlerin sağlıklı mı? Bugün dişlerini fırçaladın mı? Koltuk altın kokuyor mu? Ter kokun girdiğin her ortamda insanların burunlarını tıkamasına mı neden oluyor? Temizlendin mi? Yıkandın mı? Saçların temiz mi? Ellerini kaç kez yıkadın?

Lütfen ter kokma! Bunun için sabun ve su yeterli! Hijyenik ol!! Evet.. Sevgili peşinde koşmadan önce kendine bir bak.. Ve “önce sağlık” de! Sonra kılık kıyafet ve sonra başka şeyler.. Üzgünüz.. Bunları açık açık söylemek zorundaydık..

Hijyen dediğimizde en azından şunları düşünebilirsiniz:

  • Vücut hijyeni
  • Yüz hijyeni
  • Ağız ve diş hijyeni

Vücut hijyeni
Birçok hastalık ve bozukluk kişisel hijyen eksikliğinden meydana gelir. Vücudu sıkça yıkamak, her uzuvun temizlendiğinden emin olarak banyodan çıkmak önemlidir. Bunun için pahalı şampuanlara veya vücut sabunlarına gerek yoktur! Temizlik  için sabun yeterlidir. Vücut hijyeninizi temiz akan su ve bir kalıp sabunla koruyabilirsiniz. Vücut hijyeni sayesinde kendinizi koruyabileceğiniz hastalıklara örnek olarak şunlar verilebilir: Ayak manatarı, saç biti, vücut biti, cinsel organda bit, kılkurdu, kronik ishal, bir takım deri hastalıkları, trakoma, uyuz, dış kulak iltihabı, vb. Ve de elleri her fırsatta sabunlu su ile yıkamak en birinci sağlık koşuludur.
Yüz hijyeni
Birçok hastalık ve bozukluk yüzü temizleyerek ve yüz hijyenine dikkat edilerek engellenebilir. Yüzü temiz tutmak için temiz akan su ve sabun gereklidir. Yüzü yıkamanın ötesinde ağız ve diş sağlığına dikkat etmek, kulakları temiz tutmak ve eğer varsa gözdeki lenslerin temizliğinden emin olmak gibi konuları da içerir.
Ağız ve diş hijyeni
Ağız hijyeni ağızı temiz tutmak, dişlerin ve diş etlerinin sağlıklı olduğundan emin olmak demektir. Bu sayede ağız ve dişlerle ilgili hastalıklar büyük ölçüde önlenir. Ağız ve diş sağlığı, beden sağlığından ayrı tutulmamalıdır ve özen gösterilmelidir.. Çocuklarda çürük dişler ağrı yapar, okuldan geri kalmalarına neden olur, öğrenme bozukluğuna bile neden olabilir. Yetişkinlerde ve yaşlı insanlarda diş çürümeleri kaçınılmazdır. Çürük dişler ağrı yapar rahatsızlık verir ve görüntü bozukluğuna da neden olur. Eve pahalı perdeler ve mobilyalar almadan önce bir diş doktoru edinmek iyi fikir olabilir! Önce sağlık! Ve hamilelikte diş bakımına dikkat!

Fatoş’ça:

Modaya uyup pahalı kıyafetler ve eşyalar almadan önce hijyeninize dikkat edin. Sonuçta insanız, kan, pıhtı ve dokulardan ibaretiz. Biraz bakım göstermediğimizde kokarız, kokuşuruz. Ve hem kendimize hem de etrafa sağlık tehdidi oluştururuz. Sürekli ve sıkça elleri sabunlu su ile yıkamak, yüzü, bedeni, ağız ve dişleri temiz tutmak gerekir. Hijyen konusuna dikkat edin. Kendi sağlığınızı ve ailenizin sağlığını [öncelikle] hijyen ile koruma altına alın. Ve eğer sağlık sorunları varsa doktorlara danışarak çözün!

Bir de dijital hijyen var tabi!!lutfen ter kokma. sabun ve su yeterli!