Kaos

Kafalar karışık, aileler karışık, ülkeler karışık, dünya karışık.. Kabaca kaosun tanımıdır bu!

Kaos yaşanırken içimizde huzur hissetmek çok zordur ama yine de uğraşmak gerekir çünkü topyekün delirmek istemiyoruz! Öyle değil mi?

Tüm karışıklık ve olumsuzluğa rağmen sakin kalabilen insanlardan iseniz, sorun yok. Ama bütün bu kaotik oluşumlar endişeye neden oluyorsa yapılacak birkaç şey olabilir.

Yaradılış gereğidir ki, en kötü zamanlarda güçlü yanımız girer devreye. Kendimizi en güçsüz, en zavallı ve zayıf hissettiğimiz zamanlarda dirençli tarafımız çıkıverir ortaya.. Bu çok iyi birşeydir çünkü dayanma gücümüz hem kendimize hem etraftakilere yardım eder.

Etrafta olan biten olayların gerçek birer yanı olduğu kadar abartılmış yanları da var. Bunları da göz önünde bulundurarak oradan buradan duyulmuş sözlere inanmayarak işe başlayın derim. En kesin ve doğru kaynaklardan bilgiye ulaşın, Internet dezenformasyonuna malzeme olmayın. İnsan önce içinde rahatlık duyarsa etraftakilere de aynı barışçıl duygu ve düşünceleri dağıtır.

Bir de bunlara yapay zekayı ekleyelim.. Hayatımıza hızla giren robotlar ve çok yakın gelecekte, belki 10 yıl içinde, bizi bekleyen sorunlar var. Mesela füzeye dönüştürülmüş insansız hava araçları yani dronlar. Mesela kamuoyunu manipüle eden sahte videolar.. Mesela otomatikleştirilmiş bilgisayar korsanlığı..

Tüm bu olan bitene, kaosa ve karışıklığa rağmen nasıl huzur ve barış duyulur diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Bazen de şöyle düşünmek gerekir.. Neler olup bittiğini bilmiyoruz, anlayamıyoruz. Olanları tam olarak kavramamız için belki de henüz çok erken. O nedenle geleceği tahmin etmeye uğraşmak faydasız çünkü insana moral bozukluğu aşılamaktan başka işe yaramaz. Şimdilik fazla panik yapmadan beklemek ve bu süreçte değişik yöntemlerle iç huzuru bulmaya uğraşmak gerek. Ve tabi ki bu huzuru etrafa yaymak da önemli..

Kaos içinde kaos yaşamayalım. Günlükler yazalım, kitap okuyalım, düşünceleri şiirleştirelim, ibadet edelim, yoga yapalım, meditasyonla huzur bulalım..kaos