Telefonlar Çocukları Uykusuz Bırakıyor

Çocukların ve gençlerin telefon ve diğer dijital aletler nedeniyle gece uykusuz kaldığını biliyor muydunuz?
Uykusuz kalmalarının nedeni bu aletlerin açık kalması değil, yani açık bırakılmasalar dahi çocukları uykusuz bırakıyor dijital edevatlar.

Amerikan Çocuk Sağlığı Dergisinde yayınlanan bir araştırmanın sonuçlarına göre dijital yaşam çocuklarımızın uykusuzluk problemine katkıda bulunuyor. Çocukların yüzde 72’si ve gençlerin yüzde 89’u gece uyurken en az bir elektronik cihaz ile uyuyor. Ve bu cihazların çoğu yatağa yakın yerde bulunduruluyor.

Yaşları 6 ile 19 arasındaki çocukların katıldığı bu araştırmanın sonuçlarına göre çocukların uykusuzluk nedeni elektronik cihazlar. Çocukların uykusunu etkileyen cihazların bu olumsuzluğunun nedeni ille de açık olmaları değil. Alet kapalı bırakılsa dahi cihazdan çıkan ışıklar ve diğer elektromanyetik ışınlar çocuğun verimsiz uyku uyumasına neden oluyor ve bedenin doğal ritmine sekte vuruyor. Bu nedenle çocuklar okulda ayık ve uyanık olamıyor.

Araştırmacıların çıkarımlarına göre telefonlar çocukların verimsiz uyku uyumasına neden olurken belirgin bir şekilde sağlık problemlerine de neden oluyor. Öğretmenlerin, velilerin, profesyonellerin, sağlık görevlilerinin ve diğer eğitmenlerin bu konuda çocukları uyarmaları bekleniyor.

Fatoş’ça:
Telefon ile uyumaması gerektiğini kaç kez söylediniz çocuğunuza? Ben milyonlarca defa söyledim. Uykusuzluk nedeni olabileceğini, bilmediğimiz daha farklı sorunlar oluşturabileceğini söyledim. Hatta daha önceden yapılan bilimsel çalışmaların sonuçlarını bile paylaştım çocuklarımla.. Benim evde alan yok, satan yok!! Kızgınım yani!! Bu konuda siz neler düşünüyorsunuz? Ve sonra bir bakıyoruz dünyanın teknoloji gurusu Bill Gates çocuklarına yemek yerken cep telefonuna bakmaya izin vermediğini, uyku vaktinde ise tamamen yasakladığını söylüyor.. Oysa dünyada neredeyse tüm çocuklar gün boyunca ve gece telefon soluyor! Bu işte bir yanlış var!telefonla yatmak