Alkolik Kimseyi Anlamanın Yolları

Alkolik olmak, birçok kötü alışkanlık içinde en kötülerinden biri olarak bilinir. Alkol belki de en kolay ulaşılabilen alışkanlıklardan biridir. Birçok genç kimsenin de alkole alışmasının nedenlerinden biri kolay bulunur olmasıdır. Uzun süreli ve çok alkol tüketimi alkolik olmaya neden olur. Ve alkolik olan bir kimsenin aniden alkolü bırakması da tehlikelidir.

Alkolik kimseyi tespit etmenin yöntemleri vardır. Alkolizm bir hastalıktır çünkü kişiyi hem bedensel hem de ruhsal açıdan tehdit eder. Alkolikler işlerini, ailelerini, ilişkilerini, karşılarına çıkacak fırsatları ve genel sağlıklarını kaybederler. Peki alkolikler nasıl anlaşılır?

Savunmaya geçmek
Alkoliklerin karışık bir düşünme mekanizması vardır. Müptelalığın beyinde oluşturduğu değişiklikler nedeniyle kişi dikkatsiz hareketler yapar. Hayat memat konusu olacak durumlarda bile doğru dürüst düşünme yeteneğini kaybeder. Bunları yaparken bilinçsizce savunmaya geçer ve alkol nedeniyle böyle davrandığını inkar eder Çünkü kabul edecek olursa alkole ulaşamama korkusu vardır. Birisi onu alkolik olmakla suçlayacak olsa derhal savunmaya geçerek inkar gelir. Yani yalana başvurur. Bu tür davranış alkoliklerin en belirgin özellikleridir.

Her fırsatta alkol almak için bahaneler uydurmak
Alkolik olmadığını kanıtlamak isteyen şahıs eğer alkol alırsa stresten arındığını iddia eder. Böylece alkol almasının gerekliliğini ortaya koyar. Ve bunu söylerken şunu da eklerler “Ben alkol tüketimimi kontrol edebilirim. İstersem içmem. İstersem az içerim..” Uzun ve yorucu bir günün sonunda alkol almayı bir ödül gibi gösterenler de olur.

Alkol alma zamanını tayin edememek
Alkolikler en olmayacak zamanda içmeye kalkışırlar. Örneğin aile pikniklerinde, çocuk aktivitelerinde, işten önce, mülakatlardan önce.. Böyle bir davranışın kendilerine kazanç yerine zarar getireceğini bildikleri halde alkolikler önemli zamanlarda alkol almayı yeğlerler.

Battı balık yan gider zihniyeti
Alkolik kimseler gitgide alkol batağına battıklarından ve bu halden haberdar olduklarından kimseyi takmaz olurlar. Görünüşlerine, konuşmalarına, davranışlarına önem vermemeye başlarlar. Gitgide kötüleşen kişisel hijyen ve bakımsızlık alkolikleri anlamanın kolay yöntemlerinden biridir.

Sorumluluklarını yerine getiremez hale gelmek
Alkol problemi gittikçe artan kimseler günlük sorumluluklarını yerine getiremez olurlar. İşe geç gitmek, işte odaklanamamak, yapılacakları unutmak, çok içtiği için sabah uyanamamak, gibi olumsuzluklar hayatın her noktasında hasara neden olur.

Alkolikleri anlamanın birkaç yöntemini saydık fakat alkolü bırakmak diğer birçok kötü alışkanlık gibi zor ve sabır isteyen bir kararlılıktır. Alkolik kimselere ve etrafındakilere kolaylıklar dileriz.Alkolik kimse nasil anlasilir?