Göbek Bağı

Bebek dünyaya geldikten sonra anne ile bebek arasındaki göbek bağı (buna göbek kordonu da denir) ilk saniyelerde kesilir. Ve bu işlem doğum olayının en eski unsurlarından biridir.

Oysa yeni çalışmaların sonuçlarına göre yeni doğmuş bebekle anneyi birleştiren göbek bağının hemen kesilmemesi tavsiye ediliyor. Eski uygulamada 5 ila 10 saniye arasında kesilen göbeğin, yeni uygulamaya göre 30 ila 60 saniye süresinde bekletilmesi öngörülüyor. Fakat bu görüş şimdilik hekimler arasında tartışmaya yol açan ve hatta şaibeli olarak görülen bir konudur.

Hamilelikte göbek bağı bebeğe kan ile beraber çok değerli besinler taşır. Doğumdan hemen sonra göbek bağına bir bir kıskaç takılır (klampaj ya da klempleme) ve anneden bebeğe kan geçişi engellenir ki bu dediğimiz gibi ilk 5-10 saniyede yapılır. Birçok uzman göbek bağının anneden bebeğe transfer ettiği değerli maddelerin bir süre daha bebeğe taşınmasının daha faydalı olduğu görüşündeler. Özellikle prematüre ve düşük kilolu bebeklerde göbek bağının birkaç saniye fazla kalması oksijen yüklü kanı ve sağlıklı besinleri taşımaya devam etmesi anlamına geliyor ki çok faydalı sonuçlar doğuruyor. Fakat her yeni uygulamaya olduğu gibi buna da karşı görüşler bildiren uzmanlar olduğundan yaygın uygulamaya geçilmesi zaman alabilir. Bu yazının İngilizce metnini şu sayfadan okuyabilirsiniz.

gobek bagi