Kuzey Kore’nin Savaş Güdüsü

 

Kuzey Kore’nin sıklaşan aralıklarla füze fırlatarak savaş aramasındaki güdünün ne olduğunu merak etmemek mümkün değil! Amaç üçüncü bir dünya savaşı çıkarmak bekli de.. Peki sebep ne? Savaş güdüsü Amerika’nın mı, Kore’nin mi? Kimin?

Geçmişin kuyruk acısı belki de sebep.. 1950’li yıllarda Güney ve Kuzey Kore arasındaki savaşta ABD’nin ve dolayısıyla NATO’nun da savaşın içine girmesi, geç kalan öcün alınması için kuvvetli bir neden olabilir. Kuzey Kore’yi destekleyen ülkelerden Çin, bir savaş çıkacak olsa Kuzey Kore’nin yanında yer almayabilir. Vietnam da bir başka destekçi ama hepi topu o.. Hiç müttefiki olmayan, okul bahçesinde kendi kendine oynamaya terkedilmiş bu yüzden kötü çocuğa dönüşmüş biri var işin başında.. Bir çok düşmanı var ve savaş çıkarmak için, ilgi çekmek için, dünyayı endişeyle uykusuz bırakmak için füzeleri bizzat ateşleyen öç alma duygusuyla kıvranan biri.. Ve bir sonraki hamlesinin ne olduğunu kimsenin okuyamadığı biri.. Olamaz mı?

Kore yarımadasını eline geçirmek, Güney Kore’nin teknoloji üstünlüğüne sahip olmak güdüleri de yavana atılamaz. Kuzey Kore’nin savaşçı motiflerini tahmin etmek zor ama yarımadaya sahip olduktan sonra listesindeki diğer ülkeleri tahmin etmek kolay. Sırada Avustralya var belki.. Belki Yeni Zelanda.. Sonra Amerika.. Olamaz mı?

Sebepleri tam olarak bilmek imkansız ama birşey kesindir ki, uzun süredir kimsenin ciddiye almadığı birisiyle karşı karşıyadır dünya! “Liderlerini ciddiye almamış diğer bazı ülke halkları” iyi bilirler ki, bu yanlış bir gidişattır! Ciddiye almakta gecikilmemesi gereken durumlar vardır! Buna dünyanın akıbetini iki dudağının arasında bulunduran “ilgiye aç” çocuk-adamları işbaşına getirmek dahildir! Kuzey Kore gerçeğinde ise Kim vardır. Kim ilgi açı birisi olarak, sırf ilgi çekmek için balistiklerle oynuyor olabilir. Ve dolayısıyla “ben de varım” diyerek uzak yakın tüm ülkelere korku vermeye ve dünyaya meydan okumaya tam gaz son sürat devam ediyor olabilir.. Olamaz mı..

En son fırlatılan 4 füze 6 Mart 2017 tarihinde Japon Denizine gönderildi. Hep bir kaygı taşıyor insan.. Nükleer felaketin eşiğinde miyiz?Böyle bir sona ulaşmak isteyen Kuzey Kore’nin savaş güdüsü nedir acaba.. Unutmayalım ki, jeopolitik dünyamızda artık hiçbir şey tek bir ülkenin başına patlamıyor. Böyle kötü savaş oyunlarının manifestosu tüm dünyayı, ve dolayısıyla insanlığı tehdit etmektedir. Peki nükleer arenada tahrip gücü yüksek füzeler çarpışmaya başlamadan, Kim durdurulamaz mı? Kim durdurabilir? Ne durdurabilir? Olamaz mı..

Peki savaşma güdüsü hangi ülkeye ait? Amerika? Kuzey Kore? Başka ülkeler? Tüm dünya? Neden? Niye savaş? Niye barış değil?kuzey güney kore